How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Fornem pris til Nuuk-forsker Udgivet 25.01.2018

Lene Kielsen Holm fra Grønlands Naturinstitut har sammen med sin forskningsgruppe netop modtaget den hæderfulde internationale Mohnpris på 1 millioner norske kroner. Prisen gives for fremragende forskning relateret til Arktis.

Af Peter Bondo

’The Meaning of Ice’ er titlen på et omfattende forskningsprojekt, der har stået på gennem ti år. Tretten forskere har undersøgt dynamikken mellem mennesker og havisen under ændrede miljøforhold.

Forskerne har besøgt og arbejdet sammen med mere end 40 deltagere fra Alaska, Canada og Grønland. Temaet var ‘Siku-Inuit-Hila’ (is, menneske, univers/vejr).

”Vi har rejst tusindvis af kilometer for at dokumentere inuits opfattelse og brug af havisen. Det har været vigtigt for os at indsamle den lokale viden om havisen og få førstehåndsberetninger om klimaforandringerne og effekterne på det daglige liv,” fortæller en glad og stolt Lene Kielsen Holm ved prisoverrækkelsen.

På vegne af projektledelsen af projektet ”Siku-Inuit-Hila”modtog Lene Kielsen Holm fra Grønlands Naturinstitut, Shari Fox Gearheard fra University of Colorado og fanger Toku Oshima fra Qaanaaq, den norske forskningspris, Mohn Prize. Prisen blev delt mellem teamet bag ”Meaning of Sea Ice” og den canadiske klimaforsker og oceanograf Dr. Eddy Carmack for hans store arbejde med det Arktiske hav. Foto: Terje Mortensen / Arctic Frontiers.

Lokal viden sikret for fremtiden

De mange lokale beboere, der har deltaget i projektet, har en enestående, erfaringsbaseret viden om Arktis. Og i juryens begrundelse for at hædre ’The Meaning of Ice’ lyder det bl.a. at projektet er et unikt eksempel på et samarbejde mellem akademikere og eksperter i lokalområdet som har givet os ny viden og forståelse af den arktiske havis’ dynamik’.

Lene Kielsen Holm var ansat i ICC da projektet startede. Hun har arbejdet på forskningsprojekter ved Grønlands Naturinstitut siden 2012 og har netop fra 1. januar 2018 fået en fast ansættelse Grønlands Klimaforskningscenter ved Grønlands Naturinstitut.

”Vi ønsker at udbygge forskningsprogrammet ’Klima og Samfund’ ved Klimaforskningscenteret. Lokale i Grønland har en helt særlig ekspertise om deres omgivelser, som vi ønsker at dokumentere og indarbejde i vores forskningsprojekter”, siger Malene Simon, der er afdelingschef for klimaforskningscenteret.

”Lene har været med til udvikle en helt ny metode til at opsamle og kombinere videnskabelig og lokal viden, og vi er meget stolte af ”Meaning of Ice” -teamets bedrift”, fortsætter Malene Simon

Og Lene Kielsen Holm fortsætter sit arbejde selv om projektet ’The Meaning of Ice’ reelt er afsluttet.

Shari Fox Gearheard (projektleder), Lene Kielsen Holm, Grønlands Klimaforskningscenter og Toku Oshima, Qaanaaq, fra forskningsgruppen bag projektet ’The Meaning Of Ice’ ved uddelingen af Mohnprisen under konferencen ’Arctic Frontiers’ i Tromsø. Foto: Mie S. Winding.

Arbejdet fortsætter

”For virkelig at forstå livet i Arktis og tage hånd om de ændringer, der sker, må vi se på udfordringerne fra flere forskellige vinkler. Det er vigtigt, at vi respekterer at mennesker i fjerne områder har andre måder at leve på og en anden viden end os andre”, siger Lene Kielsen Holm.

Derfor ønsker forskergruppen at fortsætte med at indsamle den oprindelige befolknings viden og erfaringer, så de er sikret for fremtiden.

”Der er meget stor efterspørgsel på Lene’s kompetencer og vi mangler folk til at bære opgaven og udvikle forskningsområdet. Derfor arbejder vi i Grønlands Klimaforskningscenter intensivt på at finde bevillinger til det” siger Malene Simon.

Mohnprisen

Mohnprisen har navn efter familien Mohn. Henrik Mohn (1835-1916) var en af pionérerne, der udredte helt centrale processer i Arktis. Han var også grandonkel til forretningsmanden Trond Mohns far.

Trond Mohn har doneret 2 millioner norske kroner til prisen, som for første gang blev uddelt ved konferencen ’Arctic Frontiers’ i Tromsø.

Prisens primære fokus er at sætte centrale problemstillinger for den videre udvikling i Arktis på den nationale og internationale dagsorden og vil fremover blive uddelt hvert andet år.

Grønlands Klimaforskningscenter er en del af Arctic Science Partnership (ASP). Læs mere her: www.asp-net.org

Forsker i Grønlands Naturinstitut ,Lene Kielsen Holm, har igennem sin karriere modtaget adskillige hæderspriser bl. a. Grønlands Hjemmestyres første Miljøpris i 2007 og i 2008 en Wings Well Quest Award, en amerikansk hæderspris, der gives til kvindelige forskere og pionerer. Her modtager hun sammen med nogle af sine kollegaer i projektet ”The Meaning of Ice” den canadiske forsker Shari Fox Gearheard og fanger fra Qaanaaq, Toku Oshima, den norske hæderspris, Mohn Prize, 2018. Foto: Else Ostermann.

 

Yderligere oplysninger:

Forsker og projektleder, Lene Kielsen Holm; mail: leho@remove-this.natur.gl; tlf.: +299 361218

Afdelingschef, Malene Simon; mail: masi@remove-this.natur.gl; tlf.: +299 548977