Indlandsisen har været langt større end forventet Udgivet 05.09.2024
Forskere fra Newcastle University og Grønlands Naturinstitut har opdaget nye detaljer om de gamle isskjolde, der engang dækkede Grønland. Opdagelserne er afgørende for at forstå, hvordan disse ismasser opførte sig, da mængden af is var størst for omkring 26.500 til 19.000 år siden. Ved at analysere nyligt indsamlede geofysiske data i høj opløsning fra havbunden ud for Nordvestgrønland har forskerne kortlagt gletsjerlandskaber, der udfordrer tidligere antagelser (figur 1).
Data afslører, at indlandsisen strakte sig helt til kanten af fastlandssoklen langs hele Nordvestgrønland – meget længere end hidtil antaget. Data tyder også på tilstedeværelsen af en isshelf (stor flydende iskappe) i den nordlige Baffin Bugt, som blev fodret af isstrømme fra det Canadiske Arktiske Øhav (figur 2). Undersøgelsen fandt også, at denne isshelf var mere end 1.100 meter tyk, hvor den mødte havbunden.
Tilstedeværelsen af denne omfattende isshelf spillede sandsynligvis en afgørende rolle i stabiliseringen af den grønlandske indlandsis under det sidste istidsmaksimum, idet den bremsede de store isstrømme, der flød ind i Baffin Bugt (figur 2). Isshelfens sammenbrud kan have udløst den hurtige tilbagetrækning af indlandsisen, som vi ser tegn på i dag. Disse fund er vigtige for at forstå, hvordan isskjolde reagerer på klimaændringer og vil hjælpe med at forbedre modeller, der forudsiger indlandsisens fremtidige opførsel og stigninger i havniveau.
Ud over at give nye perspektiver på omfanget af tidligere isdække, fandt undersøgelsen også usædvanlige strukturer på havbunden såsom dybe kanaler udskåret af smeltevand (figur 1) og tegn på en kortvarig isstrøm. Disse opdagelser giver et mere detaljeret billede af, hvordan isskjoldene udviklede sig over tid, og bidrager med værdifuld viden til debatten om klimaforandringer.
Link til artiklen her: Shelf-break glaciation and an extensive ice shelf beyond northwest Greenland at the Last Glacial Maximum – ScienceDirect
For yderligere information kontakt:
Senior forsker Diana Krawczyk, Klimaforskningcenteret, Grønlands Naturinstitut. Tlf.: 361200 Email: dikr@natur.gl