Olav hjælper videnskaben Udgivet 26.07.2024
Olav Mikaelsen, 16 år, arbejder sammen med Siu Tsiu i Tasiilaq. Forsker og postdoc Narissa Bax har netop fået lavet en aftale med Siu Tsiu om at få unge fra Tasiilaq til at komme til Grønlands Naturinstitut i en uge. Dermed er Olav Mikaelsen den første der har opholdt sig i Nuuk og arbejdet med forskerne i byen. Postdoc Narissa Bax arbejder med et projekt der skal dokumentere hvor meget CO2 tang i havet optager – og det vil blandt andet foregå ved Tasiilaq.
Olav fortæller, at det var spændende at komme til Nuuk for at arbejde en uge i Grønlands Naturinstitut.
-den første dag på Grønlands Naturinstitut knuste vi tørrede tang med en hammer, de tang var allerede sat til tørring i maj måned, og de knuste dele skulle undersøges.
Men han opholdt sig ikke kun indendørs den første dag på arbejdet.
-Efter at have knust tang tog vi ned til stranden på kolonihavnen, hvor havets moder statuen står, for at samle tang der skulle undersøges.
Kangerluarsunnguaq tur/retur
Olav Mikaelsen nåede også at sejle med ud til Kangerluarsunnguaq, før han måtte ligge sig med en slem halsbetændelse næste dag.
-tirsdag sejlede vi ud for at samle det som fiskene spiser, så det kunne blive undersøgt, ligesom vi undersøgte CO2 indholdet i havet.
Selv om Olav fik sig en forkølelse er han blevet mere interesseret i den videnskabelige verden. Han har haft meget om kllimaforandringer i folkeskolen og han blev endda interviewet i TV om emnet. Men han ved allerede hvad han gerne vil uddanne sig som.
-jeg vil gerne uddanne mig som lærer, jeg kan godt lide fagene matematik, engelsk og dansk.
Men han kan godt forestille sig at han i fremtiden vil kunne beskæftige sig mere med miljø og klimaforandringer.
Naturinstituttet og Sermilik
Olav mener også at unge i fremtiden vil blive mere interesserede og endda få lyst til at tage videnskabelige uddannelser efter deres ugentlige besøg i Naturinstituttet.
-jeg er blevet interesseret i at deltage i undersøgelserne i Ammassalik fjord og Sermilik efter denne oplevelse.
Projektet styres nemlig af postdoc Narissa Bax, som netop undersøger tangs betydning for havets optagelse af CO2.
-Narissa Bax er sjov at samarbejde med, siger Olav stadig snøftende på grund af sin forkølelse.
Narissa der laver undersøgelser om havalgernes betydning af havets optagelse af CO2 har nemlig også planer om at lave undersøgelser i Sermilik og Ammassalik Fjord.