Ny rapport belyser brugerinteresser og naturværdier til nationalparksprojekt i Vestgrønland og præsenteres for områdets borgere Udgivet 21.05.2025

En ny rapport om brugerinteresser og naturværdier til nationalparksprojekt i Vestgrønland ligger nu klar på grønlandsk og dansk. Qeqqata Kommunia og Kommune Qeqertalik har i fællesskab ønsket at etablere en ny Nationalpark i et østligt landområde i regionen, langs indlandsisen mellem Kangerlussuaq og Qeqertarsuup Tunua (Disko Bugt), og Grønlands Naturinstitut har derfor indsamlet viden om området.

Forskere på Grønlands Naturinstitut har efter anmodning fra det tidligere Naalakkersuisut udarbejdet en ny rapport med viden og data fra en række forskellige fagområder, som giver en detaljeret beskrivelse af Vestgrønland i regionen mellem Kangerlussuaq og Qeqertarsuup Tunua (Disko Bugt). Rapporten indeholder både lokal og biologisk viden, viden om borgernes brug af området i fortid og nutid samt viden om geologi, landskab, biologiske beskyttelseshensyn og den eksisterende lovgivning.

Fra Qeqqata Kommunia og Kommune Qeqertalik er der lagt et stort arbejde i at involvere og inddrage borgerne, som har delt deres lokale viden om den traditionelle brug af området til f.eks. rensdyrjagt og ørredfangst. Inddragelsen af områdets borgere er blandt andet sikret gennem borgermøder og interviews de seneste år.

Arkæologer fra Grønlands Nationalmuseum og Arkiv har desuden skrevet om forhistorien i området og udpeget særligt interessante lokaliteter for kulturminder. Går vi endnu længere tilbage i historien, kan områdets geologiske udvikling og nu forsvundne kontinenter stadig spores i landskabet.

 

Vidensindsamlingen er afgørende for videre arbejde med nationalparksprojekt

Inddragelsen af områdets borgere er særligt vigtig, idet lokalbefolkningens fortsatte adgang til – og gavn af – området er en helt central del af formålet med det igangværende nationalparksprojekt. Arbejdet med at skabe en ny Nationalpark i Vestgrønland blev igangsat i 2020 af Kommune Qeqertalik, Qeqqata Kommunia og WILD Nature Foundation, som blev enige om at undersøge muligheden for oprettelsen af en nationalpark i Vestgrønland.

 

På baggrund af de to kommuners ønske om at etablere en Nationalpark, godkendte det tidligere Naalakkersuisut i 2021, at der blev udarbejdet og fremsendt en projektansøgning til EU – og i 2023 blev projektforslaget godkendt til at blive fuldt finansieret af EU’s Grøn Vækst-midler og forankret i Departementet for Natur og Miljø i samarbejde med en styregruppe. Styregruppen omfatter foruden de to kommuner også Departementet for Fiskeri, Fangst, Landbrug og Selvforsyning, Departementet for Erhverv, Råstoffer, Energi, Justitsområdet og Ligestilling og Grønlands Naturinstitut.

Formålet med den kommende Nationalpark er at sikre, at der fortsat vil være mulighed for borgernes traditionelle udnyttelse af området og dets ressourcer, eksempelvis jagt på moskusokser og rensdyr. I en tid med stigende opmærksomhed på Grønland såvel som øget aktivitet ses en ny nationalpark ligeledes som en mulighed for at skabe vækst i området, øge beskæftigelsen lokalt, diversificere økonomien, tiltrække investeringer fra udlandet og udvikle turisme bæredygtigt med omtanke for den traditionelle brug af området. Dertil skal der sikres en sammenhængende beskyttelse af biodiversitet, vådområder og truede arter, og Nationalparken vil bidrage til opfyldelsen af målene i Grønlands Biodiversitetsstrategi frem mod 2030. Rammerne for Nationalparken kan desuden benyttes til at sætte fokus på at søge mere viden de kommende år, f.eks. om kælvingsområder for rensdyr.

 

Den nye rapport er grundlag for en fortsat tæt dialog mellem borgerne, de to kommuner og Departementet for Natur og Miljø om Nationalparkens tilblivelse, herunder hvordan en hensigtsmæssig forvaltning af området sikres til størst mulig gavn for borgere, naturen og udviklingen af turismeerhvervet. Qeqqata Kommunia, Kommune Qeqertalik, Departementet for Natur og Miljø og Grønlands Naturinstitut afholder derfor flere borgermøder i området med præsentation af resultaterne af vidensindsamlingen i den nye rapport og dialog om løsninger til at opfylde Nationalparkens forskellige formål. Den 13. og 14. maj 2025 var der således borgermøder i henholdsvis Sisimiut og Kangerlussuaq, hvor der var stor interesse for resultaterne rapporten. Datoer og tidspunkter for borgermøderne i Kommune Qeqertalik meddeles senere.

Rapporten om brugerinteresser og naturværdier i den kommende Nationalpark i Vestgrønland kan tilgås på grønlandsk og dansk her.

 

Forskellen mellem en nationalpark og et UNESCO verdensarvsområde

  • En nationalpark er en national anerkendelse af et naturområde, der er erklæret af et lands regering og kan have vidt forskellige formål, oftest for at bevare dyreliv og økosystemer samt sikre lokale interesser og gode rammer for f.eks. lokal turismeudvikling mm.
  • Et UNESCO verdensarvsområde er en international anerkendelse. Et verdensarvsområde er en indberetning til UNESCO, der erklærer et område som verdensarv og derved giver det en særlig status som noget, der har enestående og universel værdi for hele menneskeheden som enten kultur- eller naturarv og derved skal passes særligt godt på. Det kan være landskaber, byer, bygninger og monumenter.