Disko LIVE fik kongeligt besøg Udgivet 11.07.2024

I forbindelse med Kong Frederiks og Dronning Marys Grønlandstur fik Pinngortitaleriffik mulighed for at præsentere forskningsprojektet Disko LIVE i Diskobugten til kongeparret, Prinsesse Josephine og Prins Vincent samt Naalakkersuisoq Múte Egede.

Delegationen besøgte Qeqertarsuaq i Diskobugten, og før ankomsten til byen bød programmet på en gåtur på klipperne til Qaqqaliaq, som er en udkigspost i udkanten af byen med den smukkeste udsigt over Diskobugten. Turen var organiseret af Arktisk Station i Qeqertarsuaq. Inde i fyrtårnet på Qaqqaliaq ligger også computeren, som både opbevarer og streamer undervandslyd fra Diskobugten i projektet Disko LIVE.

”Kong Frederik og Dronning Mary har støttet projektet, så det var en fantastisk mulighed for at sige tak og fortælle mere om Diskobugten”, forklarer seniorforsker Outi Tervo fra Pinngortitaleriffik, som leder projektet. Diskobugten er et særligt område i Grønland kendt for sin artsrigdom og er hjem for forskellige havpattedyrarter på forskellige tider om året. Diskobugten er også påvirket af klimaændringer, som studeres på blandt andet Arktisk Station og Pinngortitaleriffik.

Formålet med Disko LIVE-projektet er at undersøge ændringer i sammensætning af havpattedyrarter og i det menneskeskabte niveau af baggrundsstøj i Diskobugten samt give alle i hele verden en mulighed for at lytte direkte til et arktisk lydmiljø under vandet. Projektet er et samarbejde mellem Arktisk Station, Qeqertarsuaq by, Visit Greenland, Statens Naturhistoriske Museum, Seiche Marine Acoustic Solutions og Pinngortitaleriffik. Projektet er yderligere støttet af Carlsbergfondet, Aage V. Jensen Charity Foundation og Hotel Disko Island.