Gråsæl dokumenteret for første gang i Grønland Udgivet 03.11.2009
Gråsælen er blevet fotograferet, og dermed for første gang med sikkerhed påvist i Grønland. Fundet er gjort i det sydligste Grønland i forbindelse med fangst og satellitsporing af spættede sæler i september 2009. Gråsælen er en stor sæl, på størrelse med klapmydsen. Den kan i nogle tilfælde også minde om klapmydsen, men den har et mere aflangt snudeparti, og den findes i flere forskellige farvevarianter. Desuden går den til forskel fra klapmyds ofte på land, og mange steder føder den også på land.
‘Gråsælen adskiller sig fra alle andre grønlandske sæler ved at føde unger sidst på efteråret eller tidligt på vinteren. På denne årstid kommer der ikke fangere på de yderste øer i Sydøstgrønland, så det kan tænkes at den i mange år har ynglet her’ fortæller sælforsker Aqqalu Rosing-Asvid, Grønlands Naturinstitut. ‘Alternative forklaringer er, at gråsæler ved Kap Farvel er strejfende sæler fra Island eller Labrador, eller at det er nyankomne indvandrere, som er ved at etablere sig i Grønland.’
Gråsælen er udbredt i det meste af Nordatlanten syd for Arktis. Der findes kolonier med mange tusinde gråsæler, men i områder hvor der er relativt få gråsæler (eksempelvis i Danmark), blander gråsælerne sig ofte i kolonier med spættede sæler. De gråsæler som blev set i Sydgrønland befandt sig også midt i en koloni af spættede sæler.
Læs om rådgivning om spættet sæl og første kendte dokumentation af gråsæl i Grønland.