Albatros på afveje i Grønland Udgivet 13.05.2013
Enten er den helt galt afmarcheret med et defekt indre kompas, eller også har et gigantisk stormvejr bragt den hertil. Fuglen er helt ud af kurs i forhold til sit vante leveområde, nemlig den nedre del af den sydlige halvkugle. I hvert fald blev det noget af et sensationelt særsyn, da jagt-fiskeribetjentene Jens Ostermann og Hans Mølgård fra Sisimiut så en kæmpe, flyvende fugl, der næsten aldrig er set i Grønland. De kunne med det samme se, at det måtte være en albatros, men for nu at være helt sikre tog de nogle billeder og sendte dem til Grønlands Naturinstitut.
Her faldt biologen næsten om i sin stol, da han straks kunne se, at der her var tale om en albatros. Sikke et syn, en yngre sortbrynet albatros. ”Hold da op. Mega-obs,” udbryder endnu en fugle-biolog fra DCE i en mail, da kollegaen fra Naturinstituttet sender ham billedet.
En eksklusiv klub
Jens Ostermann og Hans Mølgård fra Sisimiut kan dermed skrive sig ind i den lille eksklusive klub af mennesker, der har set en levende albatros i grønlandsk farvand. I alt er der registreret 5 albatrosser i Grønland. Faktisk er det 50 år siden der sidst blev registreret en albatros. Det var en gulnæbbet albatros i august 1963, og denne art blev også registreret i august i 1944. Den sortbrynede albatros er tidligere registreret to gange i august 1935 og juli 1958.
De tidligere observerede albatrosser er tilsyneladende alle blev skudt, da to af dem befinder sig i Thorshavn museum, mens der er en gulnæbbet på Zoologisk Museum i København og en i en privat samling.
Albatrosser lever normalt kun på den sydlige halvkugle, og de nærmeste ynglende bestande af sortbrynede albatrosser findes på Falklandsøerne og Sydgeorgien.
I henhold til fuglebekendtgørelsen fra 2009 er alle fuglearter total fredede på nær 20 andre listede arter, som man i Grønland har tradition for at jage.
Se fuglebekendtgørelsen her: