How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Fra Facebook til en videnskabelig artikel Udgivet 26.03.2020

En videnskabelig artikel om pukkellaks i Grønland er netop blevet publiceret af forskere ved Grønlands Naturinstitut. Resultaterne havde ikke være mulige uden Facebook

 I august 2019, blev Grønlands Naturinstitut kontaktet af Kunuk Abelsen, en fisker fra Tasiilaq, som mente at hans fangst af pukkellaks måske ville være interessant for biologerne.

– Det var på baggrund af henvendelsen fra Tasiilaq at vi besluttede at lave en ”efterlysning” af pukkellaks på Facebook, da vi tænkte at der måske kunne være flere derude, der havde fanget pukkellaks, fortæller biolog Julius Nielsen, der koordinerede arbejdet.

Der er før blevet observeret pukkellaks i Grønland hvor første observation stammer helt tilbage fra 1969, ligesom der de senere år er blevet rapporteret om fangst af pukkellaks til Naturinstituttet.

Det blev rapporteret, at mindst to hunner havde modne æg og tre hanner med frit flydende sæd i Nuuk, Uummannaq og Qaqortoq-områder fra midten af august til midten af september. Foto: Jens Sikemsen.

– Vi har fået observationer ind i både 2017 og 2018, men vi efterlyste ikke yderligere på Facebook eller via andre medier om fangst af pukkellaks. Derfor kan vi ikke sige noget om der er flere pukkellaks i 2019 i forhold til tidligere år, men kun at vi har flere rapporteringer. Det er dog sandsynligt at der reelt er flere pukkellaks i 2019 end der før har været i Grønland. Vores nuværende data kan bare ikke evaluere det, forklarer Julius Nielsen.

Igennem Grønlands Naturinstituttets Facebook-side blev der i alt rapporteret om 84 pukkellaks fra forskellige steder i Grønland, fra Upernavik til Qaqortoq og Tasiilaq. 76 af dem var fra 2019 og otte af de rapporterede var fra 2013 til 2018. En enkelt pukkellaks var fra bunden af Nuuk fjorden nær Kapisillit-elven, som er den eneste kendte elv i Grønland, hvor Atlantisk laks (Salmo salar) gyder. Laksen i Kapisillit er listet som ”sårbar” på Grønlands Rødliste.

Det lyseblå punkter viser hvor pukkellakserne blev fanget. Den røde punkt viser Kapisillit fange punktet. Kilde: Nielsen J, Rosing-Asvid A, Meire L, Nygaard R. Widespread occurrence of pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha) throughout Greenland coastal waters. J Fish Biol. 2020;1–3.

Pukkellaksen betragtes som en potentielt skadende art i hele Nordeuropa, og dens udbredelse forventes at stige i de kommende år. Forskerne fra Grønlands Naturinstitut vurderer tilstedeværelsen af pukkellaks i Grønland som ny potentiel trussel specielt mod laksen i Kapissillit.

Julius Nielsen har tænkt sig at lave en lignende efterlysning af pukkellaks på Facebook de kommende sæsoner da det er en god og effektiv måde hurtigt at samle data ind på.

– Vi havde aldrig kunne indsamle denne type data ind, der viser at pukkellaksen er vidt udbredt i Grønland, på anden vis. Det havde været alt for tidskrævende og derfor ikke muligt, siger Julius Nielsen om sagen der har inddraget en hel del borgere i landet.

Det var dette billede, der blev sendt fra Tasiilaq, som blev starten til efterlysningen af flere observationer i Grønland. Foto: Kunuk Abelsen.

 

For yderligere oplysninger, kontakt: Julius Nielsen. Email:  juni@natur.gl

 

Læs den videnskabelige artikel her.

Læs mere om Atlantisk laks her.

Verified by ExactMetrics