Unge nød praktiktiden Udgivet 27.10.2023
Grønlands Naturinstitut har lige haft fire praktikanter på én gang. Da de er så mange, er de blevet bedt om at skrive om en dag ad gangen.
Af Theodor Kronborg, Erhvervspraktikant fra Nuuks Internationale Friskole.
Den første dag af erhvervspraktikugen var en både lærerig og spændende oplevelse. Jeg ser frem til at udforske flere aspekter af arbejdet ved Naturinstituttet i de kommende dage.
Mandag den 23. oktober var den første dag af min erhvervspraktik ved Naturinstituttet. Jeg ankom spændt til instituttet og gik ind i kantinen, hvor jeg mødte tre andre børn fra Kangillinnguit: Qupanuk, Inunnguaq, og Elmer, de er alle sammen et år ældre.
Vi blev hentet af to kvinder, en fra Canada og den anden fra Holland. Begge talte engelsk og virkede meget erfarne i deres arbejde. De guidede os ned i et særligt rum, hvor vores første opgave var at skære polartorsk op. Vi lærte at fjerne indvoldene og ørestenene, og vi vejede maven, leveren og kønsorganerne for at indsamle vigtige data.
Efter det intense arbejde var det tid til frokost, som heldigvis var gratis for os praktikanter og blev serveret som en lækker buffet. Klokken var slået 12, og vi nød maden.
Efter frokost kom en kvinde over til os og fortalte, at det var tid til vores næste opgave. Vi skulle gå udenfor og ned til havnen. Vi tog vores tøj på og blev kørt ned til havnen, hvor vi skulle samle havvand op i en dunk. Dette vand skulle vi senere filtrere og undersøge for alger. Det var en fascinerende proces at se, hvordan havvandet ændrede sig, når vi fjernede algerne, og vi lærte meget om vandkvalitet og økosystemet i området.
Enhverspraktik Inunnguaq kleemann fra Kangillinnguit atuarfia fortæller om dag 2 (tirsdag den 24 oktober 2023) i praktik hos pinngotitaleriffik.
Dagen startede med at vi kiggede på sæl og isbjørne tænder under et mikroskop og vi ledte efter årringe på tænderne for at se hvor gamle de var, og vores guide bad os om at gætte hvor gamle de var. Efter vi kiggede på tænderne var der frokost og vi spiste buffet, da vi var færdig med frokosten gik vi op til møderummet og Aili fortalte os om lomvien og om at antallet af dem er faldende og om at de om vinteren mest rykker til Canada og nogle få til Island. Om sommeren flyver de fleste af dem til Qaanaaq.
Da Aili var færdig med sit fordrag skulle vi disekere nogle lomvier og måle længden og vægten på dem, vi skulle også veje nogle af organerne og musklerne, så undersøgte vi også deres mavesæk for at se hvad de havde spist. De har været frosset ned siden 1996 så det lugtede lidt. Da vi var færdige skulle der gøres rent.
Erhvervspraktikant Elmer Strandsbjerg fra kangillinnguit atuarfiat fortæller om tredje dag (onsdag d. 25 okt. 2023) i praktik hos Pinngortitaleriffik.
På den tredje dag blev vi delt i to grupper, Inunnguaq og mig var den ene gruppe og Qupanuk og Theodor var den anden. Inunnguaq og mig startede med at være hos en der hed Jørgen, hvor vi undersøgte og dissekerede rødfisk. Vi startede med at måle og veje rødfisken, derefter skar vi halsen over fra gælde til gælde, så tog vi den midt på bugen og skar den op fra snittet hen over halsen og ned til numsehullet. Da vi havde et stort hul kunne skulle vi kigge på om det var en han eller en hun, det gjorde vi ved at få alle indvoldene til siden og kigge efter kønsorganer, hunnernes var orange og splittet i to og hannernes var to lange hvide rør. Da vi havde bestemt kønnet og registreret det på en computer, fjernede vi indvoldene fra fisken og vejede den uden indvolde. Efter vi havde registreret vægten uden indvolde, skulle vi save ned i kraniet for at tage otolitherne ud, fordi fiskene skulle alderbestemmes. De små otolither skulle puttes i små poser og det sidste vi skulle gøre før vi var færdige med den fisk, var at tage et stykke af halefinnen og putte det i et lille cylinder med ethanol så vi kunne tage en dna prøve. Den proces skulle bare gentages indtil der ikke var flere fisk.
Efter frokost skulle grupperne bytte og inunnguaq og mig skulle op til en laborant der hed Lars. Vi skulle aldersbestemme en masse torsk ved at kigge på en knækket otolith gennem et mikroskop. Vi fik 15 forskellige og så skulle vi nedskrive det vi tænkte var deres alder, på et papir og skjule vores resultater for hinanden. Så skulle vi sammenligne vores svar med de rigtige svar og se hvem der fik flest rigtige.
Erhvervspraktikant Qupanuk Eugenius Labansen fra Kangillinnguit atuarfiat, fortæller om den fjerde dag (torsdag den 26. Okt. 2023) i praktik hos Pinngortitaleriffik.
Dagen startede med at vi tog med Niini ned på deres bådehus, for at kigge til deres udstyr og hendes kryolit samling. Hun havde også lavet en lille præsentation, som generelt handlede om hendes arbejde, men også om en gamle mine som hun havde taget ned til for at samle kryolits.
Vi kørte så tilbage til natur instituttet, for at teste om kryolitten forurenede vandet med fluorid.
Efter frokost var vi sammen med Mathias og Nanna som er praktikanter fra Aalborg universitet. Vi delte os i to grupper mig og Theodor, og Elmer og Inunnguaq var sammen. Vi fik lavet et kort over nogle hun rensdyr, hvor de også fik lært os flere forskellige funktioner man kan lave i programmet, vi lavede f.eks et kort hvor man kunne se rensdyrernes hot spots (der hvor de havde været mest). Og et kort hvor vi havde omridset rendstyrets spor.
Eleverne brugte den sidste dag på at skrive om deres oplevelser, teksterne blev efterfølgende uploaded til vores hjemmeside.