Dansk klima- og energiminister på besøg i Zackenberg Udgivet 25.08.2010
Grønlands Klimaforskningscenter var med for at vise den danske klima- og energiminister, Lykke Friis, rundt i Daneborg og Zackenberg. Samtidig blev hun orienteret om MarinBasis programmerne i henholdsvis Zackenberg og Nuuk samt om Klimaforskningscentrets øvrige igangværende og planlagte forskningsaktiviteter i og omkring Grønland.
Første stop i området var Daneborg, hvor de marine forsknings- og moniteringsaktiviteter har til huse. Forskere fra Klimaforskningscentret og fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet havde netop afsluttet årets feltarbejde, der i år er forløbet nemmere end normalt pga. usædvanlig lidt havis.
Der var også en rundvisning i de nye forskningsfaciliteter i Daneborg. Forskningsfaciliteterne omfatter laboratorium, bådehus og et nyt beboelseshus på 154 m2 til indkvartering af forskere, der nu kan bo mere bekvemt end hidtil, når de arbejder i Young Sund fjorden og på havet ud for NØ Grønland. Bygningerne og et mindre forskningsskib er finansieret af Aage V. Jensens Fonde. Byggeriet forventes færdigt i september og vil allerede blive taget i brug denne vinter, hvor et forskningssamarbejde mellem Grønland og Canada skal undersøge havisen ud for Young Sund fjorden.
Efter besøget i Daneborg, hvor der bl.a. blev set isbjørn og et par hvalrosser, fløj gruppen med helikopter op på en gletsjer bag Zackenbergdalen. Her kunne ministeren se en målestation fra GlacioBasis programmet, der foretager automatiske målinger af klima, bevægelse og afsmeltning af gletsjeren. Målestationen er en del af et netværk af målestationer omkring Grønland.
Samme aften var der rundvisning på stationsområdet ved Zackenberg. Zackenberg består af en række huse indeholdende indkvartering, laboratorier, generatorhuse etc.
Den næste dag var der, efter foredrag i stationens forsamlingshus, rundvisning på undersøgelsesfelterne ved Zackenberg, hvor arbejdet med KlimaBasis, BioBasis og GeoBasis programmerne blev forevist af medarbejdere og studenter fra stationen. Endelig fik delegationen, inden afrejsen til Danmark, lejlighed til at besøge den gamle fangststation ved Zackenberg.
Zackenberg ejes af Grønlands Selvstyre og drives af Danmarks Miljøundersøgelser. Arbejdet i Zackenberg koordineres gennem programmet Zackenberg Ecological Research Operations (ZERO) med følgende institutioner som partnere:
· Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet
· Grønlands Naturinstitut og Klimaforskningscenter
· Københavns Universitet
· Asiaq, Grønlands Forundersøgelser
· De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Arbejdet i Zackenberg gennemføres ved hjælp af midler fra:
· Energistyrelsen
· Videnskabsministeriet
· Grønlands Selvstyre
· Aage V. Jensens Fonde