How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Flere bjørne skal mærkes i år Udgivet 17.03.2010

Fra 19. marts til 20. april 2010 skal forskere fra Pinngortitaleriffik/Grønlands Naturinstitut igen mærke isbjørne i Nordvestgrønland i området mellem Niaqornat i Uummannaq og Savissivik i Qaanaaq-området.

Formålet er at følge isbjørnenes vandringer over de isdækkede områder mellem Grønland og Canada for at finde ud af, hvordan deres udbredelse er påvirket af tilbagegangen af havis på grund af den globale opvarmning. Undersøgelserne er også en optakt til en planlagt optælling af isbjørne i Baffin Bugten i 2011.

20 isbjørne skal mærkes
Forskerne planlægger at bedøve og mærke 20 isbjørne med satellitsendere.  Otte hunner får en hvid halsbåndsender på og resten får en lille sender i øret. Senderne fortæller, hvordan isbjørnene bevæger sig rundt.

Isen er usikker i år
Når vejret tillader det vil forskerne flyve med en lille Air Greenland helikopter ud i drivisen for at spore isbjørne mellem Niaqornat og Savissivik. Dette forår er isen vest for Uummannaq meget usikker. Derfor starter de arbejdet i Upernavik og Kullorsuaq og fortsætter i derefter Uummannaq-området, når isen lægger sig tættere sydpå.

Hvis ”uheldet” er ude…
Bliver en mærket bjørn skudt, skal man med det samme give Pinngortitaleriffik /Grønlands Naturinstitut besked om det og oplyse om bjørnens nummer. Der er nummermærke i øret og også et tatoveret nummer på indersiden i hver side af overlæben. Så kan Pinngortilaleriffik fortælle, hvornår og hvor isbjørnen blev mærket. Man bør undlade at spise kødet fra en mærket isbjørn i den første halvanden måned efter, at den blev mærket.

Hvem betaler?
Studiet udføres for de grønlandske myndigheder af Pinngortitaleriffik/Grønlands Naturinstitut og betales af den danske Miljøstyrelse.  Senderne kan fortælle om dyrenes færden i over et år og det er ret bekosteligt at sætte senderne på. Det koster ca. 200.000 kr. pr. bjørn at sætte sender på og analysere data. Derfor opfordrer Pinngortitaleriffik indtrængende til at man ikke skyder en bjørn med sender.

Bæredygtig fangst?
Undersøgelsen vil også kunne medvirke til at skaffe data, så man kan vurdere om vi i Grønland høster isbjørne på et bæredygtigt grundlag. Hvis svaret er positivt kan det skabe grundlag for at genåbne for eksporten af isbjørneprodukter til udlandet. Cites-tilladelser, som regulerer salget af bl.a. isbjørne-produkter på det internationale marked, kan kun gives, hvis Grønland og Nunavut (Canada) udnytter deres fælles isbjørnebestande på et bæredygtigt grundlag.

Forskerne undersøger den bedøvede bjørn. Foto: Øystein Wiig

Pige fra Niaqornat prøver halsbåndsenderen, april 2009. Foto: Øystein Wiig

Verified by ExactMetrics