Grønlandske sæler indsamler data Udgivet 15.02.2010
I disse dage citerer medier verden over flittigt fra en artikel i det ansete tidsskrift Nature Geoscience om havvands betydning for gletsjeres smeltning. Artiklen bygger bl.a. på data, som den store grønlandske sæl, klapmydsen, har indsamlet, som led i et forskningsprojekt Pinngortitaleriffik/Grønlands Naturinstitut har deltaget i.
Gennem en årrække har fangere fra Kulusuk og Tasiilaq, sammen med forsker Aqqalu Rosing-Asvid, Grønlands Naturinstitut og forskere fra DFO (Departement of Fisheries and Ocean), Canada, indfanget og sat satellitsendere på klapmyds ud for klapsmydsens fældeområde ved Tasiilaq.
Studiet skulle først og fremmest afdække klapmydsens vandring og dykkeadfærd, men senderne var samtidig forsynet med sensorer, der måler vandets temperatur ned gennem vandsøjlen. Det viste sig, at de voksne klapmydser vandrede til yngleområderne i Canada om vinteren, mens de unge, endnu ikke kønsmodne klapmyds, blev hele året ud for Tasiilaq-området.
De unge klapsmydser har derfor kunnet indsamle data året rundt i al slags vejr og under tæt is i det kolde vand, hvor forskerne normalt ikke kan hente data, og forskerne er nu i besiddelse af en hel års-cyklus af temperatur-målinger fra samme område ud for nogle af de gletsjere, der har trukket sig allermest tilbage.
Læs abstract: Rapid circulation of warm subtropical waters in a major glacial fjord in East Greenland her