Ny Ph.d. i marine økosystemer i Grønland Udgivet 26.08.2010
Forsker ved Grønlands Klimaforskningscenter ved Naturinstituttet, Martin E. Blicher, har netop forsvaret sin Ph.d-afhandling om de store bunddyrs, særligt søpindsvins og forskellige muslingearters rolle i det marine økosystem i Grønland.
Den arktiske region forventes at gennemgå dramatiske klimaforandringer i de kommende årtier som følge af global opvarmning. Den eksisterende viden om marine økosystemers struktur og dynamik i Arktis er begrænset.
”Derfor har et vigtigt element i mit studie har været at deltage i en igangværende kortlægning af det marine økosystem i Godthåbsfjorden fra de laveste fødekædeniveauer op til toppen af fødekæden, hvor rovdyrene befinder sig. Dels for at kunne sammenligne resultaterne med andre undersøgelser i arktiske miljøer og dels for at skabe helt basal viden om, hvordan økosystemet fungerer. Den viden har vi brug for, både for at kunne forstå hvad der sker i økosystemerne nu, men også for at kunne dokumentere eventuelle fremtidige ændringer” fortæller Martin Blicher.
Forskningen tager afsæt i to moniteringsprogrammer, som overvåger og indsamler en bred mængde af data om klimatiske og biologiske forhold. MarinBasis Nuuk i Godthåbsfjorden repræsenterer det lavarktiske økosystem og MarinBasis Zackenberg i Young Sound i Nordøstgrønland repræsenterer det højarktiske økosystem.
”Som del af undersøgelsen af mulige effekter af fremtidige klimaændringer har jeg søgt at identificere de vigtigste miljøparametre for dynamikken hos de store bunddyr i Grønland, dvs. hvor meget organisk stof de producerer og omsætter, hvor stor biomassen er, hvilke arter der findes og i hvilken grad de er tilgængelige for dyr højere oppe i fødekæden. En forståelse af de grundlæggende økologiske processer er vigtig for at kunne vurdere årsagerne til eventuelle ændringer i fremtiden.”
Afhandlingen er lavet i samarbejde med Københavns Universitet, Grønlands Naturinstitut og Danmarks Miljøundersøgelser ved Århus Universitet. Projektet er finansieret med støtte fra Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland og Departementet for Kultur, Undervisning, Forskning og Kirke. Logistisk støtte er modtaget fra MarinBasis overvågningsprogrammerne.
Blicher, Martin E (2010):
Structure and dynamics of marine macrozoobenthos in Greenland – and the link to environmental drivers. PhD thesis (8MB)
Affiliation: Greenland Climate Research Centre, Greenland Institute of Natural Resources, Department of Biology, University of Copenhagen, Department of Marine Ecology, National Environmental Research Institute (NERI), Aarhus University.