Ph.d-afhandling om havternen i Grønland Udgivet 26.05.2010
Forsker Carsten Egevang, Grønlands Naturinstitut, forsvarede d 2. juni 2010 sin Ph.d-afhandling om havternen i Grønland på Københavns Universitet.
Carsten Egevangs afhandling præsenterer studier udført på Kitsissunnguit (Grønne Ejland), Disko Bugt i Vestgrønland samt på Sandøen i Nordøstgrønland i perioden 2002-2008. Resultaterne fra studiet repræsenterer vigtigt videnskabelig dokumentation om havternens biologi i Grønland, og bidrager med ny viden om en art, som man ikke vidste meget om før 2002.
PhD-afhandlingen består af et sammendrag samt fem videnskabelige artikler, hvor særlig én har modtaget stor opmærksomhed fra den internationale presse. Artiklen beskriver havternens årlige rejse fra de grønlandske yngleområder til vinterkvarteret ved Antarktis, og tilbage igen til Grønland – det længste træk registreret hos noget dyr. Alene den tilbagelagte distance (gennemsnitlig 71.000 km) er interessant, men studiet kunne også dokumentere, hvordan ternerne under deres lange træk er afhængige af havområder med særlig høj biologisk produktion og fulgte en rute med favorable vindretninger. Studiet er det første af sin art, og nyheden gik i januar måned verden rundt i trykte og elektroniske medier.
Afhandlingen indeholder også det første studie af havternens evne til at lægge et nyt kuld æg, hvis første kuld går tabt, havternens fødevalg samt målinger af havternens ungers vækst og overlevelse gennem ynglesæsonen. Disse data indgår i et andet vigtigt studie i PhD-afhandlingen: en teoretisk modellering af ægsamlings betydning for havternebestanden.
Afhandlingen indeholder desuden en række anbefalinger til de grønlandske forvaltningsmyndigheder vedrørende bæredygtig havterneægsamling, og forslag til hvordan overvågningen af havternekolonierne i Grønland kan udføres, samt estimater af ynglebestanden i de to vigtigste havternekolonier i Vest- og Nordøstgrønland.
Carsten Egevangs PhD er økonomisk støttet af Kommissionen for Videnskabelige Undersøgelser i Grønland, og er gennemført sideløbende med en stilling som fugleforsker ved Grønlands Naturinstituttet. Privat er Carsten ansvarlig for fotobureauet ARC-PIC.COM, og blev i 2009 kåret som kategorivinder i den prestigefyldte fotokonkurrence ”Wildlife Photographer of the Year”.
Supplerende billedmateriale kan hentes på www.arctictern.info
Forsker Carsten Egevang caeg@natur.gl, telefon direkte: +45 20788099
eller Afdelingschef Fernando Ugarte feug@natur.gl, telefon direkte: +299 36 12 00