How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

En ukendt grovæder Udgivet 28.06.2011

I årevis har vandloppen Metridia skjult sig for videnskaben. Under feltarbejde ved Arktisk Station dette forår lykkedes det for første gang at filme, hvordan den evigt spisende lille krebs fanger sit bytte.

Der skal meget til for at få en naturelsker til at vende ryggen til Diskobugtens maleriske panorama med isbjerge og havis for at bure sig inde i et iskoldt laboratorium med et high speed videokamera og en flaske med vandlopper.

Det var imidlertid, hvad Sanne Kjellerup, ph.d.-studerende på DTU Aqua i samarbejde med Grønlands Klimaforskningscenter, gjorde det meste af april og maj i år på Arktisk Station i Qeqertarsuaq (Godhavn). For vandlopperne i flasken var dugfriske eksemplarer af den hidtil næsten oversete art Metridia, hentet lige op fra Diskobugtens iskolde vand.

En ukendt art

Selvom biologer har lavet feltarbejde i området i årevis, så er vandloppen Metridia hidtil blevet overset. Dette skyldes, at arten opholder sig på flere hundrede meter vand i dagtimerne og kun kommer op i det produktive overfladelag omkring midnat.

”Da vi var i felten i Nuukfjorden sidste år opdagede vi, at der var mange Metridia i vandet om natten. Her ved Arktisk Station på Diskoøen har vi aldrig set efter Metridia før, så enten har vi overset den, fordi vi tager de fleste af vores prøver om dagen, eller også har den ikke været her før,” fortæller Sanne Kjellerup, som skriver ph.d. om netop Metridia.

I år er Sanne derfor fortsat med at lede specifikt efter Metridia, som hun forsigtigt har pillet fra i de vandprøver, som er blevet hentet ind hver tredje dag med forskningsstationens skib Porsild under DTU Aquas feltarbejde på Arktisk Station dette forår.

”Vores fornemmelser er, at Metridia kan være meget vigtig i fødekæden. I Nuukfjorden fandt vi den netop i en fjordarm, hvor der også er torskeynglen. Den er fyldt med fedt, så måske spiser torskelarverne den? ” forsætter Sanne Kjellerup.

Aktiv grovæder

Metridia er også et mysterium på andre måder. I modsætning til andre vandlopper, går den ikke i dvale, men er aktiv hele vinteren.

”En anden vandloppe, Calanus, er blevet studeret grundigt i Diskobugten. Man finder kun Calanus om sommeren og foråret, hvor de lever af den store opblomstring af planktonalger og de encellede dyreplankton, som spiser algerne. I sensommeren, når de har opfyldt deres fedtdepoter, og maden forsvinder, vandrer de ned i dybet, hvor de går i dvale hele vinteren,” fortæller Sanne Kjellerup.

Spørgsmålet er, hvordan Metridia kan overleve med så højt et aktivitetsniveau i de 8-9 mørke måneder, hvor mængden af føde er så lille, at andre arter går i dvale for at overleve.

”For at finde ud af, hvad Metridia spiser undersøger vi, hvordan den fanger sin føde, og dermed hvilken størrelse af partikler den kan spise. Det gør vi ved at filme med high speed- videokameraer.  Hvis vandlopperne kan indfange både meget små og meget store former for fødeemner, så kan de udnytte alle tilgængelig fødeemner i vandet, både fx små encellede alger og større kædedannende alger, hvilket måske kan gøre det nemmere at overleve,” vurderer forskeren.

De foreløbige undersøgelser tyder på, at de store kolonidannende alger Phaeocystiss, som der har været mange af i bugten dette forår, i hvert fald ikke er på menuen: ”Dem svømmer de udenom”, siger Sanne Kjellerup på baggrund af videooptagelserne fra Arktisk Station.

Arbejdet fortsætter

Arbejdet med at filme Metridia fortsætter nu i laboratoriet på DTU Aqua, hvor Sanne og hendes vejleder Professor Thomas Kiørboe, ved hjælp af et kamera, en laser og en kraftig computer kan måle den vandstrøm, som den fødesøgende vandloppe danner, og efterfølgende regne på, fx hvordan vandloppen får føden ind i munden, og hvordan den påvirker vandet omkring sig under jagten. Det har betydning for, hvor nemt den selv bliver opdaget og dermed spist af fx fiskelarver.

Sanne Kjellerups undersøgelser bliver suppleret af kolleger, blandt andet specialestuderende ved DTU Aqua Magnus Bohr, som ved hjælp af såkaldte ”græsningsforsøg” for første gang laver sammenlignende undersøgelser af, hvilke planktonalger både de tre kendte Calanus vandlopp er og den gådefulde Metridia foretrækker at spise.

Sanne Kjellerup er PhD studerende ved DTU Aqua i samarbejde med Grønlands Klimaforskningscenter i Nuuk.

DTU Aquas feltarbejde i Diskobugten er en del af projektet ”Plankton dynamik”, som hører under et omfattende klimaforskningsprogram under Grønlands Klimaforskningscenter.

Sanne viser laborant Birgit Søborg, hvordan hun filmer Metridia i dens jagt på føde inde i en flad, gennemsigtig beholder fyldt med cellefyldt vædske. Foto: Kitte Vinter-Jensen

Metridia. Foto: Erik Selander

Vandprøver på dækket af Porsild. Foto: Line Reeh

Verified by ExactMetrics