Ny bog om Grønlands sæler Udgivet 18.01.2011
En bog om Grønlands sæler er udkommet fra det grønlandske undervisningsmiddelforlag Ilinniusiorfik. Bogen er skrevet af Aqqalu Rosing-Asvid, Grønlands Naturinstitut, og præsenterer den nyeste viden omkring sæler i Grønland, på en måde som er tilgængelig for alle.
Bogen er blevet til med støtte fra Aage V. Jensens Fonde, og følger en række af bøger som Ilinniusiorfik, Grønlands Naturinstitut og Aage V. Jensens Fonde har frembragt. Tidligere bøger har handlet om vinterhvaler, isbjørne og hvalrosser. Sæler spiller en central rolle i hverdagslivet i dagens Grønland. Faktisk er den grønlandske sælfangst større end nogensinde. Der fanges årligt ca. 150.000 sæler, og sælkød er en vigtig ressource for en stor del af befolkningen. For mange af de ca. 2.500 fuldtidsfangere udgør sælskind den vigtigste indtægtskilde, og ca. 55-75 mennesker har indtil for nyligt været beskæftiget på garveriet Great Greenland. Dertil kommer, at mange arbejder med skind privat eller på mindre systuer.
Den nye bog er skrevet som en populærvidenskabelig fremstilling af emnet grønlandske sæler. Målet har været en bog, der kan bruges af de grønlandske uddannelsesinstitutioner, samt af de som har almen interesse for Grønlands natur. Den beskriver nogle af sælernes fællestræk, men lægger især vægt på de specialiseringer, som har givet arterne hver deres særpræg og rolle i økosystemet. Mange mennesker opfatter sælen som én dyreart, men faktisk er det en fællesbetegnelse for en gruppe af dyr, hvoraf seks arter findes i Grønland. Der er derfor rig lejlighed til at nuancere sin opfattelse af, hvad sæler er for nogle størrelser. Det kan denne bog hjælpe med til i alle tilfælde, når det gælder de grønlandske sælarter.
Der er tre udgaver af bogen: grønlandsk, dansk og engelsk.
Bøgerne kan købes online på Atuagkat Boghandel
For yderligere information kontakt forsker Aqqalu Rosing-Asvid, Grønlands Naturinstitut, telefon +299 361247 eller pr. e-mail: aqro@natur.gl
Eller afdelingschef Fernando Ugarte: +299 36 12 42, e-mail: feug@natur.gl