Store mængder gletsjeris fra Narsap Sermia Udgivet 08.05.2011
Isforholdene i Godthåbsfjorden har denne vinter været usædvanlige i forhold til tidligere år. Vinteren har været præget af store mængder fjordis og gletsjeris ved Nuuk i modsætning til tidligere år, hvor kun små mængder fjordis og gletsjeris over korte perioder er blevet observeret ved Nuuk.
Grønlands Klimaforskningscenter ved Grønlands Naturinstitut har siden 2008 haft intens fokus på Godthåbsfjorden og de tre gletsjer der har direkte kontakt med fjorden (Narssap Sermia, Akugdlerssûp Sermia og Kangiata Nunâta Sermia).
I dag moniteres Godthåbsfjorden af Grønlands Klimaforskningscenter i samarbejde med grønlandske, danske og internationale institutioner. Til denne monitering bruges der satellitter, bøjer i fjorden, kameraer overvågning, GPS målinger og observationer fra skibe/både.
Hvad gør vinteren 2010/2011 speciel i forhold til tidligere år?
Mange ved at lufttemperaturen var usædvanlig høj i 2010. Grønlands Klimaforskningscenter observerede også usædvanlig høje temperaturer i fjorden i efteråret og vinteren. Dette resulterede i et usædvanligt tyndt lag fjordis i de indre del af Godthåbsfjorden, der ikke var tyk nok til at modstå presset fra Narssap Sermia. Gletsjeris fra Narssap Sermia kunne således næsten uhindrede forlade fjorden hele vinteren. I tidligere år er gletsjerisen smeltet i fjorden før Nuuk. Først holdt tilbage af et tykt lag fjordis om vinteren. Senere holdt tilbage af fjordvinden om sommeren, der for det meste blæser ind i fjorden. Inde i fjorden er det om sommeren rigtig lunt og isen smelter hurtig.