Ambitiøse forskningsplaner for Arktis sat på skinner Udgivet 16.11.2012
På billedet: Professor og Canada Excellence Research Chair Søren Rysgaard, der står i spidsen for ASP. Foto: Peter Bondo Christensen.
Forskere fra Grønland, Danmark og Canada har nu lagt planer for en fælles målrettet forskningsindsats i Arktis frem til 2017. Det skete under det første årlige møde i Arctic Science Partnership, ASP, der blev holdt i Gimli, Canada i dagene 12.-16. november 2012.
Mere end hundrede forskere, der er specialister i en lang række forskellige forskningsområder, koordinerer forskningsindsatsen gennem fælles forskningskampagner i Godthåb-fjorden nær Nuuk, Young Sund i Nordøstgrønland, flere områder i det Arktiske Ocean, Baffin Bugten mellem Grønland og Canada samt fra Hudson Bugten til Fox Basin i Canada.
Den fælles indsats skal skabe synergi om forståelsen af klimaændringernes konsekvenser for Arktis og i sidste ende for kloden.
”Indsatsen er yderst påkrævet. Der sker i disse år kolossale og meget hurtige forandringer i Arktis. Havisens udbredelse har været rekordlav igen i år. Isfrie arktiske havområder om sommeren kan være situationen i en ikke alt for fjern fremtid. Det får dramatisk betydning for hele den nordlige halvkugle,” siger Professor og Canada Excellence Research Chair Søren Rysgaard, der står i spidsen for ASP.
De mange nye forskningsprojekter vil bl.a. undersøge, hvordan den manglende havis påvirker hele økosystemet i havet og om der sker ændringer i havstrømme og vindsystemer. På land undersøger forskerne bl.a. hvad der sker, når permafrosten forsvinder og hvordan det påvirker samspillet mellem atmosfæren. Påvirkninger af det arktiske folks levevilkår og sygdomsmønstre inddrages også, ligesom en del af forskerteamet går i dybden med at vise sammenhængen mellem forandringerne i Arktis og klodens klimasystemer.
Allerede i vinteren 2013 indfinder det første forskerhold sig i Nuuk, hvor forskerne vil undersøge en lang række processer i selve havisen og hvordan disse processer spiller ind på atmosfærens og havets indhold af kuldioxid. Når havisen forsvinder, løfter et nyt hold forskere sløret for en del af de mange livsvigtige processer, der finder sted i havet, på land og i atmosfæren. Desuden undersøges Indlandsisens afsmeltning og effekten på cirkulationen og livet i havet.
I 2014 sker indsatsen i Young Sund, Nordøstgrønland, mens der i 2015 vil være fokus på det Arktiske Ocean. I 2016 undersøges Hudson Bugten og Fox Basin, mens Baffin Bugten besøges i 2017.
ASP samarbejdet mellem Grønland, Danmark og Canada blev etableret i juli 2012 ved underskrivelsen af en partnerskabsaftale i Nuuk.
ASP-samarbejdet er netop gået i luften med dets hjemmeside med adressen www.asp-net.org. Her kan man følge forskerne indsats rundt om på den nordlige halvkugle og få de seneste resultater og beretninger fra et arktisk miljø, der er under forandring.