International opmærksomhed om hvalforskning i Grønland Udgivet 11.10.2012
Forskere fra Grønland, Danmark og Skotland har kastet lys over pukkelhvalers adfærd under deres fødesøgning i havets dyb. De har sat dykkemålere med sugekopper på hvalerne og resultaterne har skabt stor opmærksomhed i verdensomspændende medier som Discovery Channel og National Geographic, samt en række danske medier.
-Måske har vi fået så stor opmærksomhed, fordi hvalerne er fascinerende for alle, og studiet er en kobling mellem ny teknologi og biologi, fortæller seniorforsker Malene J. Simon, fra Pinngortitaleriffik, Grønlands Naturinstitut og fortsætter:
– Der er også fokus på Grønland på grund af klimaændringen og mange vil gerne vide, hvad der kommer til at ske med hvalerne i fremtiden. Herudover blev studiet publiceret i et godt tidsskrift og giver en ny indsigt i, hvad der foregår under vand hos et af de største dyr i Grønland.
Resultaterne fra pukkelhvalsforskningen er i dag blevet offentliggjort i det engelske videnskabelige tidsskrift “The journal of Experimental Biology”. Malene J. Simon beskriver, sammen med professor fra Aarhus Universitet, Peter T. Madsen og professor fra University of St Andrews, Mark Johnson, hvalernes koreografi når de jager kril under vand i Godthåbsfjorden.
Hvalerne accelererer til en hastighed på 3-4 meter per sekund (m/s), hvorefter munden åbnes på vid gab og hurtigt indtager hvalerne 30 tons vand fyldt med byttedyr i en stor elastisk mundpose, som går fra underkæben til navlen. Pukkelhvalen, med den fyldte mundpose, fortsætter med haleslagene for at opretholde en hastighed på 1 m/s til trods for den øgede vandmodstand fra de store indtagne vandmængder, der skal accelereres. Når hvalen lukker munden, filtrerer den byttedyrene fra vandet imens den glider fremad, indtil den igen påbegynder en ny mundfuld ved at accelerere med store kraftige haleslag. På denne måde filtrerer pukkelhvalerne næsten 1000 tons vand i timen. De nye oplysninger kan placeres ind i forskernes beregningsmodeller, der forudsiger hvilke effekter hvalerne har i det arktiske økosystem.
Den videnskabelige artikel kan fås som PDF ved at henvende sig til Malene J. Simon (se adresse nedunder).
Artiklen skrevet af Camilla Nissen Toftdal, kommunikationsmedarbejder ved Århus Universitet findes her.
For yderligere oplysninger, kontakt: Seniorforsker Malene J. Simon, Pinngortitaleriffik, tlf. +299 361200, mbl. +299 583933 eller masi@natur.gl