Isens betydning for Inuit Udgivet 28.08.2013
Skrevet af: PeMi
Inuit har gennem generationer kendt havisens betydning for livet i de arktiske egne. Dog er det en sjældenhed, at dette bliver dokumenteret til gavn for efterkommerne. I det nyligt udkomne storværk ”The Meaning of Ice” bliver denne viden overleveret og dokumenteret af fangere fra Kangiqtugaapik (Clyde River) i Nunavut, Utqiagvik (Barrow) i Alaska og Qaanaaq i Grønland. Det sker gennem fortællinger og tegninger, hvor viden om naturen og i særdeleshed havisens betydning som eksistensgrundlag for Inuit bliver dokumenteret.
Bogen er udkommet som et resultat af et tværfagligt og internationalt samarbejde mellem fangere – unge som gamle – og akademikere inden for forskellige områder, såsom antropologer, geografer og glaciologer. Drivkræfterne bag værket er blandt andre Shari Fox Gearheard fra Canada, Henry Huntington fra USA, Lene Kielsen Holm og Toku Oshima fra Grønland. Udover disse har der i hvert deltagerland været en gruppe, som har udarbejdet materialerne under workshops. Eksempelvis har grupperne i skriftform nedfældet slæderuterne, brugen af de forskellige dyr og udbredelsen af havisen i et område, men man har også anvendt illustrationer i form af kunst og detaljerede tegninger.
Videreførelse af Inuits viden
Arbejdet med dokumentation af havisens betydning for Inuit begyndte i 2007.
“Ideen med arbejdet opstod i forbindelse med, at rapporten for det arktiske klima, også kaldet ACIA‑rapporten, udkom i 2005. I udarbejdelsen af denne rapport bidrog over 300 internationale forskere, andre eksperter og oprindelige folks eksperter. Det blev konstateret, at det for nogle dele af Arktis vedkommende var meget småt med dokumentation af Inuits egne observationer angående klimaforandringernes effekter”, forklarer forsker Lene Kielsen Holm ved Grønlands Klimaforskningscenter ved Pingortitaleriffik, Grønlands Naturinstitut. Det førte til, at projektet Siku-Inuit-Hila blev ført ud i livet og dannede grundlaget for værket.
I bogen finder man også Qaanaaq-borgernes opråb til verdenssamfundet om deres rettigheder til brugen af de levende ressourcer. Der er indsamlet underskrifter fra personer fra hele Qaanaaq-området.
“Da de vedtog måden at forvalte de levende ressourcer på, blev fangeren, som udelukkende lever af sin fangst, ikke givet noget andet alternativ som erhvervsgrundlag. Derfor mener vi, at effekten af dette forvaltningstiltag må tages op til fornyet overvejelse”, siger Toku Oshima blandt andet på vegne af underskriverne.
I den velillustrerede bog, som for nuværende kun er udgivet på engelsk, findes ikke mindre end 70 benævnelser for is-miljøet. Bogen vil udkomme på grønlandsk, Inuppiaq og Inuktitut senere.
Overskuddet vil gå til vidensopbygning
Mange videnskabelige institutioner og organisationer har bidraget til, at arbejdet med værket har kunnet lykkes, blandt andet National Science Foundation i USA, Inuit Circumpolar Council i Grønland og Alaska, Grønlands Klimaforskningscenter og Grønlands Naturinstitut, National Snow and Ice Data Centre ved University of Colorado, Nunavut Arctic College, North Slope Borough i Alaska og endelig IPY. Overskud fra salget af bogen vil gå til de tre deltagende byer – Barrow, Clyde River og Qaanaaq – og vil blive brugt i fangeres undervisning af børn og unge i brugen af de levende ressourcer og overlevelsen i det arktiske miljø.
Bogen ”The Meaning of Ice” kan købes via Amazon.com.
For yderligere informationer:
Forsker og Projektleder ved Grønlands Klimaforskningscenter Lene Kielsen Holm, telefon +299 361200, e-mail: leho@natur.gl