How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Klimaforskningen i Arktis styrkes Udgivet 09.07.2013

Billede: HKH Kronprins Frederik svinger pisken over overdragelsen af ansvaret for forskningsstationerne i NØGrønland. Foto: Peter Bondo Christensen.

Forskningsstationer doneret af VILLUM Fonden og Aage V. Jensens Fonde officielt overdraget til Grønlands Selvstyre og Aarhus Universitet i Nordøstgrønland.

Skrevet af:  Emma Kristensen

Nogle af verdens bedste arktiske forskningsstationer blev i sidste uge officielt indviet ved Zackenberg og Daneborg i Nordøstgrønland, mens det første spadestik blev taget til helt nye forskningsfaciliteter ved Station Nord.
Med nye fremragende faciliteter står forsker fra hele verden bedre rustet end nogensinde til at forske i de store klimabetingede ændringer i Arktis.

Indvielse og spadestik fandt sted, da en dansk/grønlandsk delegation besøgte de tre lokaliteter i Nationalparken for Nord- og Nordøstgrønland.

Hundepisk ved Daneborg
Med i delegationen var HKH Kronprins Frederik, der med et velrettet slag med hundepisken væltede en flaske champagne og dermed åbnede de nye forskningsfaciliteter ved Daneborg.
I sin åbningstale lagde kronprinsen vægt på forskernes tilstedeværelse i det arktiske område.
”Det er imponerende at se, hvad dansk forskning kan præstere her i Arktis. Vi er langt fremme, fordi vi er til stede her i Zackenberg og Daneborg, og det er helt afgørende, hvis man vil drive det vidt,” sagde Kronprins Frederik.
Aage V. Jensens Naturfond har gennem årene bevilget 35 millioner kroner til de to forskningsstationer, der samlet går under betegnelsen Zackenberg Research Station.
Mere end 100 forskere fra hele verden besøger allerede nu forskningsstationerne og forsker i klima og organismer i de arktiske økosystemer. Og stationerne er blevet et internationalt pejlemærke på grund af et forbilledligt samarbejde mellem de mange forskellige forskningsområder.
Gennem det meste af 2014 bliver stationerne ved Zackenberg og Daneborg base for en storstilet forskningsindsats i regi af Arctic Science Partnership, hvor adskillige forskerhold vil arbejde gennem både vinter og sommer.

Naalakkersuisoq for bl. a. forskning Nick Nielsen ses her sammen med HKH Kronprins Frederik og minister for bl. a. videregående uddannelser i Danmark, Morten Østergård. Foto: Peter Bondo Christensen.

Nye faciliteter ved Station Nord
Fra Daneborg fløj delegationen til Station Nord i den nordligste del af landet. Anledningen var spadestik til Grønlands Selvstyres og Aarhus Universitets nye forskningsstation: Villum Research Station. VILLUM Fonden har doneret 70 mio. kr. til de nye forskningsfaciliteter, som åbnes i 2014.

På Station Nord bliver forskningen koncentreret om klima, luft, is og hav og Villum Research Station bliver en af verdens nordligste forskningsstationer med overnatningsfaciliteter, laboratorier, snescootere, bæltekøretøjer og ubemandede droner, der gør det muligt at studere luftens sammensætning og observere dyr og landskab fra luften.

I sin tale i forbindelse med spadestikket lagde Kronprins Frederik vægt på det tætte samarbejde mellem det Grønlandske Selvstyre og forskerne.

”Jeg meget stolt over at være en del af det Rigsfællesskab, som er samlet her i dag for at tage hul på et nyt og spændende samarbejde. Det er et spadestik ikke kun til en bygning, men til et projekt, der opbygger viden, som kommer os alle til gode,” sagde Kronprinsen.

Professor Søren Rysgaard, Naturinstituttets direktør Klaus Nygaard sammen med HKH Kronprins Frederik og bestyrelsesformand for Aage V. Jensens Naturfond, Leif Skov. Foto: Peter Bondo Christensen.

Tak fra Grønland og Danmark
Grønlands minister for Uddannelse, Forskning og Nordiske Anliggender, Nick Nielsen, takkede fondene for forskningsstationerne.

”Forskningsstationerne er mere end “bare” bygninger. De er også inspiration og motivation for alle forskere, og giver endnu bedre muligheder for grønlandske institutioner til at indgå i forskningsrelationer i Rigsfællesskabet og bredere internationalt,” sagde Nick Nielsen og rettede en varm tak til Aarhus Universitet for det konstruktive samarbejde om at opbygge forskningen i Nordøstgrønland.

Rektor på Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen, glædede sig over at forskere fra hele verden nu får endnu bedre forhold i Nordøstgrønland.

”Det er ikke kun forskerne på Aarhus Universitet, der får glæde af de store donationer fra Aage V. Jensens Fonde og VILLUM FONDEN. Også vores mange samarbejdspartnere fra hele verden får nu fantastiske muligheder for at kaste nyt lys på de faktorer, der påvirker det globale klima og hvordan klimaændringerne påvirker det mægtige arktiske område,” sagde rektor og understrede, at han ser frem til samarbejdet med Grønlands Selvstyre om drive forskningsstationerne i Zackenberg, Daneborg og Station Nord.

Videnskabelig leder af forskningsstationen Zackenberg Niels Martin Schmidt, rektor af Aarhus Universitet, Lauritz Holm Nielsen sammen med HKH Kronprins Frederik. Foto: Peter Bondo Christensen.

Med i delegationen var også Danmarks minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Morten Østergaard, bestyrelsesformand i Aage V. Jensens Naturfond Leif Skov, bestyrelsesformand i VILLUM FONDEN Lars Erik Kann-Rasmussen, leder af Aarhus Universitets nye arktiske forskningscenter (Arctic Research Center) og Klimacenteret i Nuuk, professor Søren Rysgaard samt direktør for Grønlands Naturinstitut, Klaus Nygaard.

Af: Anders Correll og Peter Bondo Christensen, Aarhus Universitet.

Verified by ExactMetrics