How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Sommeraktivitet – fra vand til land Udgivet 12.06.2013

Billede: Bongo net til indsamling af fiske, reje og krabbe-larver på dækket af RV Sanna. Foto: Kristine Arendt

Skrevet af:  Kristine Arendt / Peter Schmidt Mikkelsen

På Grønlands Naturinstitut er det ikke kun den brændende sol og de snefri fjelde der indikerer at sommeren er kommet. Her er sommeren ensbetydende med stor aktivitet, pakning til feltarbejde, forskningsgrej på alle gange, laboratorier og kontorer, små som store både i vandet og forskere der har klædt om fra kontorsko til gummistøvler.

Sommerens første togt med instituttets forskningsskib R/V Sanna foregik i midten af maj. Her tog vi prøver fra den inderste del af Godthåbsfjorden ud forbi Qerqertat (Paralleløerne) til Nuuk og videre ud over den lavvandede Fyllas Banke på vestkysten. De fleste af togterne over feltsæsonen er tilbagevendende togter, som forløber hvert år på præcis samme sted og tidspunkt. På den måde overvåges / moniteres en lang række parametre indenfor klimaforskning og kommercielt udnyttede arter fra år til år. Togtet i Godthåbsfjorden var netop en ad disse fast tilbagevendende togter. Hvert år i maj foretages et studie af Godthåbsfjorden og Fyllas Banke på kysten ud for Nuuk. Studiet er en del af klimaovervågningsprogrammet Marin Basis Nuuk som indsamler data i hele Grønland under programmet GEM (Greenland Ecosystem Monitoring). Således, indberettes hvert år data angående vandets temperatur, saltindhold ect. (målt med CTD, se billede 3) fra stationer placeret fra den inderste del af Godthåbsfjorden tæt på Indlandsisens kælvende gletsjere og ud i det åbne hav.

Teknikker i fiskeafdelingen Lars Heilmann i gang med oparbejdning af prøver i laboratoriet. Foto: Kristine Arendt

Det allermindste afkom af fisk, rejer og krabber er også med på listen over parametre som skal indberettes til GEM hvert eneste år.  De små larver fanges med net, en såkaldt BONGO (se billede 1), med finmasket net af en størrelse af 0,5 mm. Prøven konserveres straks i formalin og bringes hjem til Naturinstituttets ivrige teknikere.

Forskningsskibet Sanna har en særdeles veludnyttet arbejdsplads og rummer kahytter til i alt 10 forskere. Derfor er det oplagt at benytte skibet til udvidet samarbejde og i år er togtet i Godthåbsfjorden suppleret med forskere fra Aarhus Universitet der inden for ASP (Arctic Science Partnership) arbejder sammen med forskere fra Naturinstituttet for at bestemme produktiviteten af økosystemet for alger, bakterier og ammassat (lodder).

Data downloades fra CTD Foto: Kristine Arendt

Hjemme på Naturinstituttet sker håndteringen af prøver og data hurtigt og effektivt. Allerede en måned efter hjemvendt togt, er de konserverede Bongo prøver af fisk, rejer og krabber-larver oparbejdet af fiskeafdelingens effektive teknikere. Data er downloadet fra CTD og pCO2 måler og forskerne arbejder ivrigt for at tolke de første resultater inden næste feltkampagne (temperatur i Godthåbsfjorden data fra CTD, billede 4).

Temperatur i Godthåbsfjorden og Fyllas Banke maj 2013

Af: Kristine Arendt

Verified by ExactMetrics