Undersøgelse af havisen ved Nuuk 2013 Udgivet 06.06.2013
Skrevet af: Peter Schmidt Mikkelsen / Brent Else
I forbindelse med at Arctic Science Partnership (ASP) holdt sit første møde i november 2012 blev der udviklet en ambitiøs plan for at sende et internationalt team af forskere til Nuuk området, bl.a. for at studere havisen. Hvorfor var det ambitiøst? Det var det fordi vi kun havde fire måneder til at organisere det! Med deltagere fra tre lande og fire forskellige institutioner ville det vil være en hård test for den nye partnerskabsaftale.
Heldigvis gik den indledende organisering af projektet ganske glat. Partnerskabets administrations- og logistik-teams i Canada, Grønland og Danmark arbejdede effektivt sammen med forskerne om at organisere shipping, rejser, indkvartering og feltlogistik. Før vi vidste af det, vi var på vej til Nuuk, velforberedte (troede vi) for at starte vores forskning. Det viste sig imidlertid, at vi ikke var helt klar til de udfordringer, som knytter sig til at arbejde i Grønland!
I første omgang forhindrede et usædvanligt varmt vejr dannelse af havis i Kangerluarsunnguaq (Kobbefjord), fjorden som vi oprindelig havde besluttet at arbejde i. Efter et par dage hvor vi havde trodset den tynde is, besluttede vi at finde et nyt sted at arbejde. Vi tilbragte en dag med at rekognoscere op og ned langs kysten, og fandt til sidst stabil havis i Kanajorsuit fjorden, en lille bifjord til Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden). Dette sted var heller ikke uden udfordringer – en konstant strøm af isbjerge gjorde til tider adgangen til fjorden vanskelig (og fangede os faktisk i fjorden en eftermiddag), og vedvarende varmt vejr fik os til at spekulere på, hvordan isforholdene ville udvikle sig på stedet. Ikke desto mindre, og med hjælp fra Klimacentrets erfarne personale, var vi i stand til at gennemføre de fleste af vores forskningsmål, og afslutte en vellykket feltsæson.
Havis forskerholdet bestod af Brent Else, Karley Campbell, Odile Crabeck, Ryan Galley, Alex Hare, Marcos Lemes, Fei Wang, og Nicolas-Xavier Geilfus fra Centre for Earth Observation Science (CEOS) ved University of Manitoba; Jody Deming og Shelley Carpenter fra University of Washington, Heidi Sørensen fra Grønland Klimaforskningscenter (GCRC) og Søren Rysgaard, der repræsenterer både CEOS, GCRC og Arktisk Center (ARC) ved Aarhus Universitet. Carl Isaksen og Ivali Lennert fungerede som programkoordinatorer under feltprojektet og havde en stor andel i projektets succes. Forskningsprogrammet omfattede en bred vifte af emner, herunder havisens kemi og biologi, hvordan drivhusgasser transporteres i havis, og interaktioner mellem havis og havvand. Feltarbejdet fandt sted fra begyndelsen af marts til midten af april.
Brent Else
Winnipeg, MB
4 jun 2013