EU booster polarforskningen Udgivet 19.05.2015
Et nyt initiativ for at styrke Europas videnskabelige og operationelle formåen i polarregionerne er blevet finansieret af EU Horizon 2020 programmet.
Skrevet af: PeMi
Bevillingen på 2 millioner euro til programmet ”EU-PolarNet” skal sikre adgang til de bedste forskningsoperatører og ‑infrastrukturer i polarregionerne og samler 22 af Europas internationalt respekterede multi-disciplinære forskningsinstitutioner. Målet er at udvikle og levere et integreret europæisk polarforskningsprogram frem til 2020.
EU-PolarNet vil fra starten arbejde for at skabe en bred vifte af forskningsforslag. Outputtet af disse forslag skal have direkte relevans og gavn for Europas samfund og økonomi. EU-PolarNet vil desuden etablere en løbende dialog mellem politikere, erhvervsliv og industriens ledere, lokalsamfund og videnskabsmænd for at skabe et integreret europæisk forskningsprogram for både Antarktis og Arktis.
Interessen for problemstillinger i polområderne er øget i hele Europa i løbet af det seneste årti. Med bevillingen til EU-PolarNet vil EU’s regeringer vise, hvor kritisk polarforskningen er for udformningen af politikker, herunder dem der vedrører klimaændringer, energisikkerhed, global fødevaresikkerhed, innovation og økonomisk vækst. En vigtig rolle for EU-PolarNet er at arbejde tæt sammen med Europa-Kommissionen for at yde støtte og rådgivning i alle spørgsmål vedrørende polarområderne.
“Europa-Kommissionen glæder sig over dette nye koordinerende tiltag, som samler polære videnskabelige samfund og andre interessenter. Det skaber et nyt ’hjem’, hvor videnskab og innovation omkring polare spørgsmål kan diskuteres til gavn for vores planet og vores samfund”, udtaler Dr. Andrea Tilche, leder af the Climate Action and Earth Observation Unit og GD for Forskning og Innovation i Europa-Kommissionen.
Grønlands Naturinstitut er en blandt de 22 deltagende forskningsinstitutioner i initiativet. ”Det er utrolig glædeligt, at Naturinstituttet som institution fra Grønland kan indgå i dette meget stærke netværk af højt profilerede europæiske polarforskningsinstitutioner. Naturinstituttets styrke ligger bl.a. i de fine faciliteter, instituttet råder over, og som gør det muligt at operere året rundt i Arktis. En ligeså væsentlig styrke er, at Naturinstituttet har et kompetent akademisk og teknisk personale, der med deres specialviden og kundskaber er særdeles attraktive som samarbejdspartnere. Det europæiske samarbejde åbner for øget viden og aktivitet i Grønland”, siger Direktør Klaus Nygaard, Grønlands Naturinstitut.
EU-PolarNet koordineres af Alfred Wegener Instituttet for Polar- og Marinforskning i Tyskland.
Yderligere information om programmet og dets deltagere er tilgængelig på: www.eu-polarnet.eu eller kontakt: Professor Søren Rysgaard, Arctic Research Centre, på mail: rysgaard@natur.gl
EU-PolarNet deltagere
Agecia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC)
Alfred Wegener Institut Helmholtz Zentrum für Polar und Meeresforschung (AWI)
Arctic Monitoring and Assessment Programme Secretariat (AMAP)
British Antarctic Survey (NERC-BAS)
Bulgarian Antarctic Institute (BAI)
Centre National de la Recherché Scientifique (CNRS)
Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS)
Grønlands Naturinstitut (GINR)
Institut Polaire Français Paul Emile Victor (IPEV)
Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique (RBINS)
Instituto de Geografia e Ordenamento do Território da Universidade e Lisboa (IGOT-UL)
Instytut Geofizyki Polskiej Akademii Nauk (IGF PAS)
Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO)
Polarfoskningssekretariatet (SPRS)
Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Tallinna Tehnikaülikool (IG TUT)
Universität Wien – Austrian Polar Research Institute (UW-APRI)
Vrije Universiteit Brussel (VUB)