Ressort-Naalakkersuisoq på besøg Udgivet 18.08.2015
Billede: Naalakkersuisoq for Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet Mala Høy Kúko her i snak med direktør for instituttet Klaus Nygaard.
Skrevet af: PeMi
En storhvalstælling starter i den nærmeste fremtid med afsæt i Østgrønland; mærkning af narhvaler ved Ittoqqortoormiit er i gang, og mærkning af storhvaler starter ud for Tasiilaq er også i gang; en stor isbjørneundersøgelse pågår i Østgrønland i disse år; makrelundersøgelserne med primær fokus på østgrønlandsk farvand er netop overstået, og et stort klimaovervågningsprogram kører for 20´nde år i træk i Nordøstgrønland.
Der er ingen tvivl om, at Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet Mala Høy Kúko’s hjerte banker ekstra meget for de projekter, der har berøring med Østgrønland. Det kom frem i sidste uge, da Naalakkersuisoq-medlemmet med ansvar for bl.a. Grønlands Naturinstitut kom på besøg på instituttet.
Mala Høy Kúko har siden sin indtrædelse i Naalakkersuisut løbende sat sig ind i instituttets opgaver. Således var Mala Høy Kúko også på besøg på Grønlands Naturinstitut den 13. august, hvor ønsket specifikt var en briefing om situationen vedr. småhvaler og storhvaler i Østgrønland samt om Klimaforskningscentrets opgaver.
Konstitueret chef for Klimaforskningscentret, Malene Simon, fremlagde centrets nye femårige strategi og målsætningerne bag den. Den røde tråd i strategien er højere grad af involvering af det grønlandske samfund, hvor centret vil bestræbe sig på at udføre forskning med større relevans og direkte anvendelighed for samfundet.
Klimaforskningscentret arbejder mest med ændringer i det marine økosystem, fødegrundlaget for dyr, havstrømme og havis for at kunne registrere ændringernes konsekvenser. Centret udfører en række omfattende overvågningsprogrammer i både Øst- og Vestgrønland for netop at identificere klimaændringernes effekter. Det sidste nye initiativ fra centrets side er undersøgelser af økosystemet, der blev foretaget ud for Tasiilaq i forbindelse med makrel-undersøgelserne for nylig. Samme type undersøgelser planlægges at skulle foregå i Disko Bugt i 2016.
Grønlands Naturinstitut er i øvrigt i fuld gang med et nyt overvågningsprogram, der retter sig mod havets bundlevende dyr, som spiller en stor rolle i international certificering af fiskeriressourcer. Det er et tværgående program, som flere af instituttets afdelinger er involveret i.