Foredrag: Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv Udgivet 25.01.2016
Skrevet af: PeMi
Grønlands Naturinstitut & Aarhus Universitet præsenterer ’offentlige foredrag i naturvidenskab’ i Nuuk:
Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv.
Professor Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience – Zoofysiologi og Arctic Research Centre, Aarhus Universitet
Onsdag d. 27. Januar, 2016. Katuaq ’Lille Sal’ kl 19-21 (foredraget foregår på dansk)
Foredraget er gratis og tilmelding er ikke nødvendigt – bare kom!
Hvalernes forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise og kameler. For mere end 30 mio. år siden forlod disse pattedyr landjorden til fordel for et liv i vand. De nulevende hvalarter har i ekstrem grad tilpasset sig til et liv i en lang række forskellige vandmiljøer – fra dybe oceaner til lave floder.
I mange år har forskere kun fået indsigt i hvalernes liv ved at studere dem i den korte tid de befinder sig ved overfladen eller ved at dissekere døde hvaler og herudfra gætte sig til, hvordan de lever. Men ny teknologi har i de sidste ti år givet forskerne enestående muligheder for at studere hvalernes fysiologi og adfærd langt til havs.
I foredraget tager vi blandt andet med verdens mindste hval, marsvinet, på jagt i danske farvande, og vi prøver at forstå hvordan en kaskelothval holder vejret i to timer, hvordan en narhval undgår at fryse ihjel og hvordan en blåhval tager 70 tons vand ind i munden uden at rykke kæberne ad led. Og så dvæler vi ved hvordan hvalerne har tilpasset sig livet i vand – en verden der er vidt forskellig fra den deres forfædre på land vandrede rundt i.
Foredraget er en optagelse af et liveforedrag ved Aarhus Universitet. Foredraget indledes ved Thomas Juul-Pedersen fra Grønlands Naturinstitut og midtvejs er der kaffepause.