Foredrag: Vand Udgivet 15.03.2016
Billede: Laseren er et uhyre præcist måleinstrument som giver os mulighed for at undersøge den atomare og molekylære verden. Vi kan se enkelte atomer og vi kan følge molekylernes bevægelser mens de indgår i kemiske reaktioner med hinanden. Så selv når vi lader en simpel laserpointer ramme et glas vand, kan vi faktisk få information om molekylernes struktur og deres bevægelser.
Skrevet af: PeMi
Grønlands Naturinstitut & Aarhus Universitet præsenterer ’Offentlige Foredrag i Naturvidenskab’ i Nuuk:
Vand
Professor i kemi Søren Rud Keiding, Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Tirsdag d. 22. Marts, 2016. Katuaq ’Lille Sal’ kl 19-21 (foredraget foregår på dansk)
Foredraget er gratis og tilmelding er ikke nødvendigt – bare kom!
Nogen mener at kunne gå på det. Andre siger det har hukommelse. Vi leder efter det overalt i Universet og det er grundlaget for alt liv. Den kemiske formel er nok den bedste kendte af alle og ¾ af vores krop består af det. Vi taler naturligvis om vand. Verdens vigtigste, mest kendte og på alle måder mest forunderlige molekyle, H2O.
Derfor har vand altid været det mest studerede molekyle. Hver gang vi får en ny mulighed for at kigge dybere ind i den molekylære verden, er det oftest vandmolekylet vi starter med at se på.
De seneste år har især ultrakorte laserpulser givet os et nyt og bedre billede af hvordan vand ”virker”.
Hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber ligger ikke i det enkelte vandmolekyle, men i samspillet mellem molekylerne. I foredraget vil du opleve en række eksempler på den nyeste vandforskning og høre nogle af de mange røverhistorier der findes vedrørende vand.
Foredraget er det tredje af foredragsserien i dette halvår og en optagelse af et liveforedrag ved Aarhus Universitet. Foredraget indledes ved Thomas Juul-Pedersen fra Grønlands Naturinstitut og midtvejs er der kaffepause.