Dyk ned i videnskabens kort om Grønland Udgivet 08.03.2021
Det amerikanske datacenter for forskning i sne og is, National Snow and Ice Data Center (NSIDC), og CIRES-centret ved University of Colorado har netop frigivet et gratis kortlægningsværktøj, der viser resultaterne af den rigdom af videnskab, der er udført i Grønland igennem mange år. Kortlægningsværktøjet kaldes QGreenland, og er udviklet sammen med en gruppe forskere, undervisere og programmører fra USA, Grønland, Danmark og Norge. Softwaren er open source, og dataene er tilgængelige for offentligheden og giver mulighed for udforskning af data om Grønlands hav, jord, indlandsis, biologi, vandressourcer, samfund og meget mere. QGreenland er det første generelle kortlægningsværktøj af sin art, der fokuserer på Grønland, og det sigter mod at blive brugt på universiteter, i skoler, af lokalsamfund og administratorer.
”Det kan være en udfordring for undervisere, forskere og medlemmer af samfundet at begynde at udforske grønlandske data, fordi de er vidt spredte og kan være svære at samle,” siger Twila Moon, leder af projektet og forsker ved NSIDC. ”QGreenland-teamet har allerede udført dette hårde arbejde på vegne af brugerne, og resultatet er et sjovt og brugervenligt værktøj for alle. Man kan få adgang til data om næsten alt i Grønland: fra fugleområder over ændringer i indlandsisen til veje og bykort. For eksempel kan satellitbilleder med høj opløsning, der er tilgængelige på QGreenland, afsløre små detaljer om Indlandsisen, mens gratis online bykort viser placeringen af banker, sundhedsfaciliteter og andre steder af interesse om samfundet.
Forskerne håber, at undervisere f.eks. kan forklare processerne i Indlandsisen for deres studerende ved hjælp af kort over isens bevægelser eller give dem indblik i, at Grønland ikke kun er is og sne, men også er beboet i mindre byer og har en rigdom af dyreliv. Andre forskere kan bruge kortet til at få et overblik inden feltarbejde om, hvordan man kommer rundt i lokalsamfundene. Efter download kan brugerne designe deres egne visualiseringer, analyser og kort hjulpet af en nem brugervejledning.
”QGreenland gør summen af de store, geografiske datasamlinger fra det internationale forskersamfund let tilgængelig for forskere og undervisere i Grønland og internationalt,” sagde QGreenlands redaktionsmedlem Karl Zinglersen, forsker ved Grønlands Naturinstitut i Nuuk. ”I Grønland spørger folk ofte: “Hvordan kan vi finde de data, som de udenlandske forskere bringer hjem fra Grønland?” Nu kan vi direkte udnytte meget af det.”
NSIDC leder udviklingen af QGreenland hjulpet af en redaktion af undervisere og forskere fra USA, Grønland og Danmark. Institutioner fra disse lande og Norge samarbejder om at få vist relevante data. QGreenland har som forlæg Norsk Polarinstituts Quantarctica-værktøj og er finansieret af US National Science Fonds EarthCube-projekt. QGreenland har også indgået et samarbejde med US National Science Foundation’s Arctic Data Center for at oprette en særlig dataportal, der fremhæver alle kortdata om Grønland, der gemmes af Arctic Data Center.
Udgivelsen den 24. februar markerer den første version designet til offentlig brug. QGreenland-teamet planlægger mindst to yderligere, årlige udgivelser, når de modtager feedback fra et brugerfællesskab af forskere, undervisere, beslutningstagere og alle andre interesserede i Grønland. QGreenland kører på QGIS-software, som er gratis og tilgængelig til Mac, Windows og Linux.
Få adgang til QGreenland her. Send feedback til projektteamet til denne emailadresse. Tilmeld dig QGreenland-nyhedsbrevet og tilmeld dig QGreenland-netværket på GitHub.
For yderligere oplysninger kontakt:
Karl Zinglersen GIS manager på mail: kazi@natur.gl telefon: 36 12 00