Hellefisk i deres gydeområde Udgivet 04.11.2022
Foto og tekst: Julius Nielsen
Davisstrædet er hellefiskens primære gydeområde i Vestgrønland og også et område med stort kommercielt fiskeri efter arten. Netop her har Naturinstituttets sidste trawltogt i år (i grønlandsk farvand) fundet sted. Togtets primære formål var at overvåge bestanden af udenskærs hellefisk i Vestgrønland. Alle hellefisk, der blev fanget, blev kønsbestemt og længdemålt, og der blev udtaget øresten til aldersbestemmelse samt indsamlet vævsprøver. Vævsprøverne bruges til at undersøge genetiske forskelle imellem hellefisken her og andre steder i Grønland og Nordatlanten. I oktober måned, hvor togtet fandt sted, har området været domineret af hanner. En teori er, at de fleste hunner først ankommer til området senere, når gydningen antageligvis går i gang i vinteren og det tidlige forår. På trods af dette fangede vi dog enkelte store kønsmodne hunner på 16-18 kg. Alderen på disse fisk kender vi ikke endnu, men de ældste hellefisk, man kender til, er over 50 år.
Udover hellefisk blev der også fanget mange andre dybhavsfisk, -blæksprutter og -krebsdyr, der sjældent ses andre steder i Grønland. En af disse er pindsvinekrabben (Neolithodes grimaldii), som kan blive over 1 m i benspænd, og som vi fangede på næsten 1500 m dybde. I dette område er krabben normalt at finde, men vi ser den ikke på togter i andre dele af Grønland. Dybhavstudsefisk er nogle af dybhavets allermest karakteristiske væsener, og i løbet af togtet fangede vi hele fire forskellige arter. Disse blev alle gemt til Zoologisk Museum i København, som på sprit opbevarer Grønlands samling af både sjældne og mere almindelige fisk.
Den store forekomst af hellefisk og det kommercielle fiskeris tilstedeværelse bliver udnyttet af en af Grønlands mellemstore hvaler; nemlig døglingen. Døglingerne i Davisstrædet har fundet ud af, at de kan få et nemt måltid af fisk, der falder ud af nettet, når de kommercielle trawlere fisker i området. Derfor er det helt normalt at se døglinger, som følger efter båden og kommer helt tæt på, når trawlet hives ind. På dette togt lykkedes det at dokumentere døglingernes adfærd med helt almindelige gopro-kameraer, og undervandsbillederne, der kom ud af det, er ganske sjældne, selvom adfærden er velkendt og almindelig i området. Udover døglinger stødte vi på andre velkendte dyr såsom fugle, der om efteråret migrerer på tværs af Davisstrædet. I løbet af de 14 dage, som togtet varede, landede både trækkende snespurv, stenpikker og laplandsværling på skibet. Fuglene enten hvilede eller spiste snack i form af fiskerester fra trawlet. Havfugle som mallemuk, storskråpe, lomvie, søpapegøje og søkonge blev også set på skibet, efter at de var kollideret med det. Denne slags kollisioner er desværre ret almindelige for årstiden. Alle fugle, som var i live, blev sat fri efter lidt tiltrængt hvile.