How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Mange forskellige fisk bliver fisket op Udgivet 12.10.2022

Tekst og foto: Julius Nielsen.

Der findes flere end 270 fiskestarter i havet omkring Grønland og størstedelen lever på netop de dybder, som hellefisketogtet dækker. Udover den vigtige prøvetagning fra de kommercielle arter såsom hellefisk, torsk og rødfisk, står biologerne derfor også med en stor opgave i forbindelse med at artsbestemme korrekt. Og hvor nogle arter er nemme at finde frem til, kan andre være mere kryptiske at artsbestemme.

Et eksempel på en usædvanlig, men relativt nem art at bestemme, er småøjet havmus. Med sin karakteristiske krop- og hovedform samt nøddebrune farve, kan denne art ikke forveksles med andre. Dog fik vi også en noget lysere variant, som kan være en såkaldt bleg havmus, der er langt mere sjælden i Grønland. Eksemplaret blev gemt til Zoologisk Museum i København, som hjælper os med at artsbestemme de allersværeste og mest sjældne fisk.

Der er mere end 12 rokke-arter i Grønland, og hvor nogle nemme at artsbestemme er andre svære. For de svære rokkearter er det nødvendigt at tælle både torne på ryggen og tænder i munden for at være helt sikker på arten. Vi blev dog udfordret da vi på 1400 m dybde fik en halvanden meter lang og 25 kg tung mørkebrun rokke med sorte pletter, som umiddelbart ikke var i nogle af de bøger og manualer vi havde med is til at artsbestemme fiskene. Efter noget tid, og med hjælp fra kollegaer både i Norge og Danmark, kom vi dog frem til at det muligvis var en Rikardsens rokke, som der kun er fanget enkelte gange før i Grønland. Også dette eksemplar blev gemt til Zoologisk Museum.

En anden stor, men ganske nem, fisk at bestemme, var en 48 kg tung helleflynder, som blev fanget på ca. 516 m dybde. I maven havde den både en rokke (tærbe) og en skolæst. På denne tur har vi fanget fem forskellige arter af skolæst.

Den mest almindelige (og den som var i maven på helleflynderen) er nordlig skolæst, efterfuldt af arten almindelig skolæst. Derudover har vi også fanget Günthers skolæst, Murrays skolæst og Middelhavsskolæst, der alle er almindelige i dybhavet. Der er også fanget en mankefisk, som vi kun meget sjældent ser. Mankefisk lever i de frie vandmasser og hvis de endelig fanges, er de næsten altid knust til uigenkendelighed.

Vi var dog heldige denne gang. Sammen med mankefisken fangede vi også andre skrøbelige, men forbløffende intakte, eksemplarer af slankhalet prikfisk, Krøyers prikfisk, boafisk og segltandsfisk. På togtet i Østgrønland har vi i alt fanget 97 forskellige fiskearter samt fire forskellige blækspruttearter.

https://www.youtube.com/watch?v=HzR-PcLIugs

Verified by ExactMetrics