How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Rødfisk får ekstra opmærksomhed Udgivet 05.10.2022

Tekst og foto af Julius Nielsen.

For at undersøge, om en fiskebestand har det godt eller dårligt, er det ikke nødvendigt at vide præcis, hvor mange fisk den består af – det man skal vide er, hvor mange der er i forhold til sidste gang, man undersøgte den. Derfor bliver alle fisk, som Tarajoq fanger, talt, målt og vejet, hvilket gør det muligt, på et senere tidspunkt, at evaluere, om fisketrykket i et givent område er passende, for højt eller kan øges. Kommercielle arter som torsk, hellefisk og rødfisk får også taget vævsprøve til DNA-analyse, og øresten indsamles til aldersbestemmelse. I år får rødfisk ekstra opmærksomhed. Det skyldes, at de tre arter, som findes i Grønland, kan være svære at skelne fra hinanden. Disse omfatter lille rødfisk, dybhavsrødfisk og stor rødfisk. Vi indsamler prøver fra dem alle, så vi i samarbejde med kollegaer fra Island, Norge, Danmark og Tyskland kan øve os på at artsbestemme dem helt korrekt alle landene imellem.

Lille rødfisk fanges generelt i begrænset omfang i Grønland. Den bliver sjældent større end 20 cm og har derfor ingen kommerciel interesse. Derimod har både stor rødfisk og dybhavsrødfisk kommerciel værdi for Grønland, men da deres biologi er forskellig, skal de også forvaltes forskelligt. Stor rødfisk måler op til 100 cm og bliver op til 60 år gammel. Dybhavsrødfisk i Grønland måler oftest op 50-55 cm og kan blive ca. 75 år.

I de senere år har man både i Øst- og Vestgrønland konstateret mange små rødfiskeunger. Det er de såkaldte rekrutter, som der ikke kan fiskes på endnu, men som skal vokse sig ind i fiskeriet i takt med, at de bliver større. Som forventeligt fanger vi også disse små rødfisk i år. Da man ikke kan artsbestemme rødfisk, før de er cirka 20 cm, så skal DNA- undersøgelser vise, om de små rødfisk er dybhavsrødfisk eller stor rødfisk.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Verified by ExactMetrics