Historiens første og største isbjørnetælling er i gang Udgivet 13.04.2023
For første gang nogensinde er Grønlands Naturinstitut i gang med at tælle isbjørne i Østgrønland. Tællingen startede d. 22. marts og skal fortsætte indtil begyndelse af maj måned. Isbjørnene tælles fra fly i et område fra ca. 64° N i Sydøstgrønland til Peary Land i den nordligste del af Grønland. Dette er den mest omfattende flytælling, som Naturinstitut kender til.
-Grønlands Naturinstitut har planlagt og forberedt tællingen i årevis, og alle detaljer i flytællingen er nøje planlagt med hjælp fra internationale eksperter. Vi startede i vinteren 2014-2015 med en interviewundersøgelse, hvor vi blandt andet bad fangere udpege de bedste områder og tidspunkter for en undersøgelse af isbjørne, fortæller afdelingschef for Pattedyr og Fugle, Fernando Ugarte.
Derefter brugte vi seks feltsæsoner til at sætte satellitsendere på isbjørne for at få et billede af deres udbredelse og bevægelsesmønstre i det enorme undersøgelsesområde: Sydøstgrønland blev dækket i 2015, 2016 og 2017, mens Nordøstgrønland blev dækket i 2018, 2019 og 2022.
-Vi blev forsinket to år på grund af covid-19, så de sidste isbjørne blev mærket med halsbånd i 2022 i stedet for i 2020, forklarer Ugarte
Observatørerne kommer fra Grønland, Danmark, USA, Norge og Canada, og alle har erfaring med flytællinger og isbjørne. Observatørerne inkluderer fangere fra Tasiilaq, Kulusuk og Ittoqqortoormiit. Tællingen kræver, at der flyves dag efter dag i flere uger, så for at undgå at trætte observatørerne deles tællingerne mellem tre hold af erfarne observatører.
Resultaterne af tællingen vil danne grundlag for rådgivningen om bæredygtig fangst og planlægning af eventuelle menneskelige aktiviteter og vil øge grundlaget for at forstå effekter af klimaændringer.
Tællingen finansieres hovedsageligt af Miljøstyrelsen under Miljøministeriet samt de olieselskaber, som engang havde licenser til olieefterforskning i Nordøstgrønland.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Afdelingschef for Pattedyr og Fugle, Fernando Ugarte, Email feug@natur.gl, mobil +299 522401