Klimaændringerne fyldte meget Udgivet 16.11.2023

Caroline Bouchard
Caroline Bouchard
Sandra Maier PostDoc
Sandra Maier PostDoc
Daniel Estevez-Barcia
Daniel Estevez-Barcia
Tobias Reiner Vonnahme PostDoc
Søren Post
Søren Post
Mie Sichlau Winding
Lorenz Meire
Lorenz Meire
Karl Zinglersen

Vi ser jo selv til daglig, at vejret heroppe har ændret sig. Det blev der holdt flere oplæg om i forbindelse med Greenland Science Week (GSW), der blev gennemført i Nuuk i sidste uge.

Flere forskere kom ind på, hvorledes havbunden forventes at ændre sig, når havet bliver varmere. Forskerne forklarede også, at det omgivende miljø i havet har stor indflydelse på, hvilke arter der kan leve i området. Miljøet kan ændre sig, når vandet bliver varmere, og arktiske arter kan dermed rykke længere mod nord. Nogle forskere har i flere år målt havtemperatur og saltholdighed, mens andre har fulgt en bestemt dyreart og interviewet lokale fiskere eller fangere, hvis viden og oplevelser af ændringer i deres lokalsamfund er føjet til forskernes målinger.

Andre forskere fortalte, at gletsjere, der ender ude i fjordvandet, skaber liv i fjorden, fordi det ferske smeltevand trækker næringsstoffer fra fjordens dybere næringsrige bundvand op i lyset, hvor plankton kan udnytte dem. Når gletsjerne trækker sig tilbage og kommer til at ende på land, vil dette ikke længere ske, og produktion af levende organismer vil falde i fjorden.

 

DNA-undersøgelser

Der var også foredrag om DNA-undersøgelser af f.eks. hellefisk, som bruges til at identificere hellefiskebestande i forskellige områder i det nordlige Atlanterhav. De samme undersøgelser foretages i forbindelse med torsk.

DNA-undersøgelser giver også viden om, hvorledes en dyreart er i stand til at tilpasse sig forskellige temperaturer. På den måde kan man allerede nu sige, at narhvaler får svært ved at klare sig i et varmere hav, mens grønlandshvaler bedre kan klare sig. Det er forskelligheden af dyrets gener, der er afgørende for, hvorledes et dyr vil kunne klare sig i forbindelse med klimaændringerne.

 

Du kan se billederne af forskere, der holdt foredrag i forbindelse med Greenland Science Week, i billedgalleriet.