LIVESTREAMING af lyde fra Disko Bugt Udgivet 28.07.2023

Det orange fyrtårn er modtage og distributionsstation, hvor al lyden fra havet kommer ind og sendes ud til resten af verden. Besøgende kan komme ind på den gamle udkikspost og lytte til lydene fra havet. (Foto: Christian Sølbeck)
Der var usædvanligt meget sne i Qeqertarsuaq denne sommer, og sneen var så blød at man måtte bære det tunge udstyr op til Qaqqaliaq, hvor lyttestationen skulle etableres. (Foto: Christian Sølbeck)
Chris Pierpoint fra Seiche Ltd er specialiseret i akustiske optagere (Foto: Christian Sølbeck)
Mads Christoffersen der står ved indgangen, Chris Pierpoint og Outi Tervo er nået frem til tårnet med det tunge udstyr. (Foto: Christian Sølbeck)
Kablet der er forbundet til optageren skal ned til en båd. (Foto: Christian Sølbeck)
Chris Pierpoint, Tarfi Mølgaard, Mads Christoffersen og seniorforsker Outi Tervo. (Foto: Christian Sølbeck)
Så kom monitoren, der både skal modtage og sende lydene videre, ind i tårnet. (Foto: Christian Sølbeck)
Mikrofon og udstyr klargøres til at blive transporteret til den kommende lyttestation, der etableres i Qaqqaliaq. (Foto: Christian Sølbeck)
Seniorforsker Outi Tervo og Chris Pierpoint ser på stedet for kablet skal trækkes ned. (Foto: Christian Sølbeck)
En slæde skulle bruges til at transportere udstyret. (Foto: Christian Sølbeck)
På flade området gik det bedre med slæden. (Foto: Christian Sølbeck)
Mikrofon og udstyr klargøres til at blive transporteret til den kommende lyttestation, der etableres i Qaqqaliaq. (Foto: Christian Sølbeck)

En ny lydstation vil give et nyt indblik i havpattedyrenes tilstedeværelse i Disko Bugt – hele døgnet, året rundt. Livestreaming fra lydstationen giver alle mulighed for at lytte til lyde fra Disko Bugten, mens de opstår. Lydstationen forventes åbnet i foråret 2024.

Den nye lydmoniteringsstation på Qaqqaliaq i Qeqertarsuaq vil optage undervandslyd 24 timer i døgnet hele året rundt. Lyddata vil blandt andet blive brugt til at beskrive ændringer i sammensætning af havepattedyrarter i bugten og i omfanget af den menneskeskabte støj. Optagelserne fra lydstationen bliver frit tilgængelige for offentligheden via streaming på internettet, ved den fysiske station i Qeqertarsuaq, og gennem platforme som museer og udstillinger i Grønland og Danmark. Det vil give hele verden mulighed for at lytte til det unikke arktiske lydlandskab i havet live fra Disko Bugt.

Projektet er et samarbejde mellem Qeqertarsuaq by, Arktisk Station, Statens Naturhistoriske Museum, Seiche Marine Acoustic Solutions, Visit Greenland og Grønlands Naturinstitut. Projektet er støttet af Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, Carlsberg Foundation, Aage V. Jensen Charity Foundation og Hotel Disko Island.

I 2012 blev Disko Bugten klassificeret som et økologisk værdifuldt område, der er følsomt over for menneskeskabte forstyrrelser. Arktis er blevet mere tilgængelig for menneskelige aktiviteter som blandt andet øget skibstrafik, der ændrer støjniveauet under vand. Forskning har vist, at støj kan påvirke og forstyrre havpattedyrenes naturlige adfærd.

Disko Bugten i Vestgrønland er unik i Arktis på grund af de mange forskellige arter, som lever der. Den er et vigtigt levested for en række arktiske og atlantiske havpattedyrarter, der opholder sig i bugten på forskellige tidspunkter af året. For eksempel er Disko Bugten det vigtigste samlingsområde for grønlandshvaler i Grønland. Hvert år indtager mellem 500 og 1.000 grønlandshvaler bugten fra januar til starten af ​​juni.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Seniorforsker i Afdeling for Pattedyr og Fugle, Outi Tervo, outi@ghsdk.dk