God praktiktid Udgivet 16.02.2024

Lag på en tand
Øresten
Fiskemave undersøges
Mavesæk fra en sæl

Jeg hedder Pablo og er 14 år, jeg kommer fra Ilulissat. Jeg er fra Mathias Storch skolen. Jeg er på praktik i Grønlands Naturinsitut. Jeg har valgt stedet, fordi jeg er interesset i biologi, dyr og sten i Grønland.

På den første dag var jeg  i miljøafdelingen. Jeg lavede map om sæler, hvor folk kan udfylde om hvilke sæl de har fanget, hvad tid de har skudt den og om hvor de har skudt den. Efter frokosten jeg var sammen med en forsker, der arbejdede med sten der kan blive farlige af solens stråler. Vi tog til bådhuset for at se de mange sten hun arbejdede med. Hun samlede små sorte dele, det tager hende mange uger, at få samlet nok til at fylde en lille skål, men det ser sjovt ud.  Fordi jeg elsker at samle sten fra naturen, så jeg elskede at arbejde med sten. Da vi kom ud fra bådhuset, skulle vi finde filter til labortoriet. Men vi fandt ikke noget, så vi kørte tilbage til naturinstituttet. Da jeg kom ind til Karl, der er afdelingsleder skrev jeg om dagens oplevelser på min ipad fordi skal jeg vise min lærer om hvad jeg har lavet her, to uger efter jeg har skrevet det. Jeg fik fri fra første dag, det var sjovt at lave map og at se sten, der er farlige.

Anden dag arbejdede jeg med fisk og øresten. Vi målte længden på fisk og vejede dem og undersøgte hvilket køn de er og tog øresten fra dem, de var klamt at arbejde med det og sjovt, men det var svært at åbne kraniet og vi skrev informationerne ned på en computer, om hvor lange de er,  hvor tunge de er og hvilken køn de er og lagt deres øresten til en genetik rør. Vi gjorte det nok 18 gange før vi kunne tage til frokost. Efter frokosten tog jeg til Lars, som er laborant, der arbejder med øresten og jeg fik set på fiskenes alder og tog til Sanna som er naturinsituttets skib. Da vi kom tilbage så vi på fiskenes alder igen, som jeg husker det fortalte Lars mig, at den lille streg er fiskenes alder og når fisken er over 7 år gammel begynder de få to streger på et år. Jeg prøvede selv at finde ud af hvad er fiskens alder var, inden jeg fik fri fra naturinsituttet.

Tredje dag  jeg var hos pattedyr og fugle afdelingen, jeg åbnede sælens tarme de lugtede af lort, så vidste jeg at maden blev knust fra tarmens syre og at vores tarme er lavet med en speciel hinde der kan beskytte mod syre. Vi skulle se hvad sælen havde spist og hvor mange parasitter der var i den første. Sælen har haft ca. 10% af parasitter i sine tarme, de sidste to havde haft ca. 5% af parasitter i deres tarme, efter det tog vi til frokost og efter frokosten tog jeg til pattedyr og fugle. Der mødt jeg Aili, hun forsker fugle. Hun forklarede at polarlomvien er den vigtigste fugle i Grønland, fordi i 1980erne blev de jagtet rigtig meget og gik stærk ned i antal, Lomvien ligger et æg om året, så de kan kun få et æg og når ungen er 3 eller 4 uger gammel skal den hoppe fra sin hylde på klippen og svæve ned til sin far og mor, hvis den ikke kan svæve  vil den dø ved at lande på klippen, hvis den kan svæve til hav så vil den overleve. En voksen lomvie overlever, fordi den har mere erfaring end ungen fordi ungen skal først lære om hvordan den skal fange mad og den voksne er en der er allerede ved hvordan at den skal fange mad og flyve. Efter hun forklarede mig dette, gav hun mig en opgave hvor jeg skal tælle om hvor mange lomvier jeg kunne finde på et billed.  Først viste hun mig et stort billed, men da jeg ikke ville kunne nå at tælle dem før kl.15 gav hun mig et nyt billed, jeg kunne tælle lomvier på, da jeg blev færdig var der kun en lomvie jeg ikke kunne finde. Jeg fandt 389 ud af 390 lomvier, den sidste fandt jeg så. Efter det, fik jeg fri fra naturinstituttet.

Fjerde dag lavede vi fysik og kemi eller  matematik, vi har brug for at vide noget om det for at arbejde på laboratoriet. Først fortalte de mig om hvordan de arbejdede og hvad de lavede i labortoriet.  Vi lavede havvand med syre, vi brugte kemikalie og svolv syre, den dag gik så hurtigt at jeg ville bare have flere timer i kemikal labortoriet. Efter frokosten tog jeg til bror, de kalder ham sådan, så vi tog ned til havnen for at tage et stort batteri og tage skrald, der er på container og efter det tog vi til en havnebutik, til stark og davidsen, bådbutik eller båd reparation,  til forbrændingsanlægget og tog tilbage til naturinsituttet. Den dag fik jeg fri kl.14.30.

Femte dag skrev jeg det her, for at fortælle om hvordan ugen var gået og om hvad jeg fik lært fra Aili, Lars, fiskeforskerne jeg ved ikke hvem det er, kemikalie laboranterne, Else og Katharine, tak for det i har lært mig i denne uge.