Positiv udvikling i den grønlandske stenbiderbestand Udgivet 22.09.2021
Grønlands Naturinstitut har netop opdateret den årlige vurdering af stenbiderfiskeriet og stenbiderbestandens status i Vestgrønland. Konklusion er, at stenbiderbestanden er sund, og at fiskeriet sker på et biologisk bæredygtigt grundlag.
Grønlands Naturinstitut rådgiver, at den totale fangstmængde (TAC) kan øges med 20 % i 2022, så den samlede mængde af rognindhandlinger hæves til 1.475,3 tons. Rådgivningen følger forvaltningsplanen for stenbiderfiskeriet i Vestgrønland.
På nuværende tidspunkt findes der ikke en metode til at beregne det samlede antal stenbidere, der lever i Grønland. Der anvendes derfor en analyse af en række indikatorer fra de kommercielle indhandlinger for at vurdere, om bestanden vokser eller mindskes fra år til år. Indikatorerne indsamles som fangstinformationer, hver gang der indhandles stenbiderrogn på indhandlingsstederne langs hele kysten.
Alt peger på, at bestanden er i en positiv udvikling og tilmed er på et af de højeste niveauer siden 2010, som er starten på tidsserien. Undersøgelsen demonstrerer, at stenbiderfiskere de senere år fanger flere og flere fisk per garn. 2021 var et særligt år, hvor fiskeriet var yderst effektivt og tog en stor del af fangsten tidligt på sæsonen.
Mere information om vurderingen kan findes her: Vurdering af stenbider i Vestgrønland baseret på kommercielle data 2010-2021
For yderligere oplysninger, kontakt:
Forsker i Afdeling for Fisk og Skaldyr, Søren Post, på tlf. +299 36 12 00 eller mail sopo@natur.gl.